23948sdkhjf

Byggeriets virksomheder leverer flere overskud

Godt tre ud af fire bygge- og anlægsvirksomheder har nu overskud, viser ny analyse. Gode konjunkturtal de senere år kan være årsagen, lyder forklaringen fra cheføkonom
De gode tider er begyndt at gå bygge- og anlægsvirksomheders vej, hvor flere af virksomhederne leverer overskud.

En ny analyse fra den nordjyske bank Spar Nord lavet på baggrund af de 2015-regnskaber, som indtil udgangen af marts var indleveret til Erhvervsstyrelsen, viser en fortsat bred fremgang i bygge- og anlægsbranchen siden 2011.

Knap 72 procent af de analyserede virksomheder leverer således et overskud i 2015, hvilket er den højeste andel siden kriseåret i 2010, hvor blot 58 procent kunne præstere sorte tal på bundlinjen.

Til gengæld er andelen af de i alt 4.055 analyserede virksomheder, som reelt har vist fremgang i resultat før skat i forhold til året før, faldet en anelse fra 56 til 51 procent.

Men cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm hæfter sig ved, at byggevirksomhederne reelt har forbedret regnskaberne til trods for, at både boliginvesteringer, de offentlige investeringer samt erhvervsbyggeriet har været faldende i 2015.

Samlet steg investeringsaktiviteten dog med beskedne 1,2 procent sidste år, primært som følge af øgede investeringer i maskiner og udstyr, ligesom store igangværende byggerier og håndværkerfradraget har holdt mange byggevirksomheder i gang.

”I de første fem år efter finanskrisen steg de offentlige investeringer markant og nåede i 2014 det højeste niveau i mange år. I 2015 faldt den offentlige investeringsaktivitet faktisk en smule tilbage. Samtidig fortsatte den svage investeringsaktivitet i den private sektor i 2015 med fald i både boliginvesteringer og mere generelt investeringer i erhvervsejendomme. Ikke store fald, men trods alt fald”, siger Jens Nyholm.

Kig mod privat byggeri

Bankøkonomen tror dog, at byggevirksomhederne fremadrettet skal kigge mod de private investeringer i jagten på yderligere vækst.

For historisk lave realkreditrenter gør det mere økonomisk rentabelt for både private husejere og virksomheder at investere i nye boliger og bygninger.

Samtidig betyder den høje aktivitet på boligmarkedet, at der komme mere aktivitet i det private boligbyggeri, ligesom det reducerede, men permanente, håndværkerfradrag forhåbentlig flytter flere opgaver over til de små og mellemstore byggevirksomheder.

Til gengæld gør de mange ledige kvadratmetre i erhvervsejendommene, at erhvervsbyggeriet fortsat står i stampe i 2016.

”En stigning i erhvervsbyggeriet kan komme på sigt, men vi forventer det ikke på den korte bane. Det samme gælder byggeaktiviteten inden for landbrugssektoren, hvor vi stadig afventer en gennemgribende konsolidering af sektoren”, lyder vurderingen fra Jens Nyholm.

Fremgang i nøgletal

Det er dog ikke så overraskende, at virksomhedernes regnskabstal er på vej mod det bedre. For i både 2014 og 2015 har der været fremgang i stort set alle byggeriets nøgletal, understreger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Både virksomhedernes omsætning og beskæftigelse er steget, og alene i 2015 var der 11.000 flere ansatte i bygge- og anlægsbranchen end i 2013. Derfor er det ifølge Bo Sandberg ikke overraskende, at regnskaberne har været markant bedre i 2014 og 2015.

”Pilen peger opad i byggeriet. Der ventes fortsat fremgang i omsætning og beskæftigelse i 2016 og 2017. Flere bolighandler medfører flere renoveringsopgaver, nybyggeriet af boliger er på vej op fra et lavt udgangspunkt, og der er stabil høj aktivitet med offentlige opgaver som eksempelvis metro, jernbane og superhospitaler – også selvom Femernforbindelsen er udskudt på ubestemt tid. Kun erhvervsbyggeriet ventes at vedblive at være lavt de næste par år”, siger Bo Sandberg.

Stadig mange konkurser

Der er dog ifølge Bo Sandberg et lille aber dabei. For antallet af konkurser er en dark horse.

Alene i år april gik 95 bygge- og anlægsvirksomheder konkurs, hvilket er det højeste antal konkurser i en måned siden juni 2010.

Det vidner ifølge cheføkonomen om, at der ikke er lige høj aktivitet i alle dele af landet, og det især er de største virksomheder, som nyder godt af det spirende opsving i bygge- og anlægsbranchen.

Data bag analysen
Bag analysen står den nordjyske bank Spar Nord, der på baggrund af data fra erhvervsdatabasen Proff.dk, har analyseret udviklingen i de 2015-regnskaber, som landets bygge- og anlægsvirksomheder indtil starten af marts har afleveret til Erhvervsstyrelsen, og som alle rummer mindst fem års historik fra virksomhedens drift.
Der findes 45.088 virksomheder i Danmark inden for det såkaldte Nace-interval 41-43 (bygge- og anlægsvirksomhed). Af disse har 10.187 virksomheder fem års regnskabshistorik, unikt CVR-nummer og er hovedselskaber.
Dataudtræk er foretaget i starten af marts, og netto har 4.055 virksomheder afsluttet regnskabet for 2015, hvilket svarer til 40 procent.
Denne gruppe af virksomheder er anvendt i regnskabsanalysen til at give en foreløbig indikation på 2015-regnskabernes beskaffenhed.
Kilde: Spar Nord og Proff.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13