23948sdkhjf

Kritik af kyniske kreditforeninger

Det er fair at skyde på kreditforeninger i sager om andelsforeningers dårlige økonomi, mener rådgiver
På landsplan findes der godt 9.000 andelsboligforeninger. Andelen er størst i Københavns og Frederiksberg kommuner, hvor andelsboligerne udgør henholdsvis 33 pct. og 28 pct. af boligmassen.

Flere kilder, som Licitationen – Byggeriets Dagblad har talt med, fortæller, at mange af dem lider af rigtig dårlig økonomi. Én af dem er Duegårdens Andelsboligforening.

”Vi har en negativ markedsværdi på over 220 mio. kroner, fordi vi i sin tid indgik et swap-lån med Nykredit. Vi ønsker at opløse foreningen og erklære os selv konkurs, fordi gælden simpelthen er så stor, at den er umulig at afvikle”, siger den tidligere formand for Duegårdens Andelsboligforening Lasse Larsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Skyder på kreditforeninger

Ifølge de seneste tal fra det gamle ministerium for by- bolig- og landdistrikter blev der i perioden 2000 til 2010 etableret 760 nye traditionelle andelsboligforeninger som Duegårdens Andelsboligforening med i alt cirka 25.400 boliger.

Duegårdens Andelsboligforening blev etableret i 2007, og fordi renten på det tidspunkt lå historisk lav, indgik man et swap-lån med Nykredit, hvilket har betydet, at de yderligere rentesænkninger, som siden er kommet, har givet en negativ værdi af ejendommen.

Hos Økonomihuset Nordsjælland mener man, at kreditforeninger og banker bærer et stort ansvar andelsforeningernes dårlige økonomi.

”Kreditforeningen og banken er ikke rådgivere, de er foreningens leverandør og dermed sælgere. Og jeg synes, det er helt fair at skyde på kreditforeninger og realkreditinstitutter, for man kan ikke både være rådgiver og sælger på én samme tid. De har været drevet af profitmotiv og er fuldstændig kyniske”, siger Henrik Grave, indehaver af Økonomihuset Nordsjælland, som rådgiver andelsboligforeninger.

Forstår ikke problemerne

Sagen om Duegårdens Andelsboligforenings ret til at erklære sig konkurs er nu endt i Højesteret, hvor de nu skal tage stilling til foreningens fremtid. Hos Nykredit mener man, at det er andelshaverne selv, der ikke har forstået problematikkerne i det marked, de agerer på.

”Jeg synes på ingen måde, vi er kyniske. Det, der skete dengang, var, at der var en forventning om, at renten ville stige, og den forventning delte vi. Den risiko for rentestigninger ville man af med, hvorfor man konverterede til swap-lån. Forventningen om rentestigningen viste sig ikke at holde stik, men det er en risikoafvejning, man laver”, siger Sune Mortensen, områdedirektør, Nykredit.

Læs også: " Andelshavere lever med stor risiko ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11