23948sdkhjf

Det fleksible kontorhus rykker østpå

Danske PLH Arkitekter har bidt sig godt fast i Litauen. Tegnestuens seneste domicilbyggeri er tilpasset europæiske og amerikanske krav til komfort og dagslys for at tiltrække flere udenlandske virksomheder til hovedstaden Vilnius
Kontorbyggeriet K29 i Litauens hovedstad Vilnius har netop modtaget en pris for Best Office Building in the Baltics.

Juryens begrundelse for at premiere den dansktegnede bygning er blandt andet tegnestuen PLH Arkitekters evne til – gennem et integreret design – at skabe ”øget medarbejdertilfredshed, større produktivitet, bedre helbred samt større fleksibilitet, energioptimering og forbedret miljøperformance”, som det lyder i begrundelsen.

K29 imødekommer lejernes specifikke behov, ifølge medieorganisationen Business News, der har uddelt prisen.

Fleksibelt kontorhus

Det fleksible kontorhus på 16.000 kvm er opført på Konstitucijos Prospektas (Forfatningsboulevarden) i Vilnius og placeret på grænsen mellem et stort parkområde mod nord og byens internationale erhvervsområde mod øst.

Bygningens markante geometriske form med et vertikalt snit gennem tagfladen og den bølgende åbning i grundplanen skaber et nyt område i den offentlige park.

”De dobbelte facader, den optimale placering på grunden og en maksimal udnyttelse af dagslyset er alle elementer, der fremmer det fysiske arbejdsmiljø. Byggeriet er fleksibelt og tilpasningsdygtigt på mange måder. Blandt andet gør opbygningen af etagerne og elevatorkernerne det muligt at opdele bygningen i mindre enheder afhængig af lejernes individuelle behov”, siger Steen Enrico Andersen, partner hos PLH Arkitekter, der aktuelt har omkring 95 medarbejdere.

Det skandinaviske appellerer

For at tiltrække udenlandske virksomheder er bygningens dimensioner og indretning tilpasset europæiske og amerikanske forhold.

K29 er det sjette projekt, som PLH Arkitekter har udført i den litauiske hovedstad, der rummer cirka 535.000 indbyggere.

Kontorhuset er resultatet af et samarbejde mellem litauiske investorer, PLH og en lokal arkitekttegnestue.

Blandt de øvrige byggerier, som PLH har stået for i Vilnius, er signaturbyggeriet Green Hall, stormagasinet Gedimino 9 og et blandet byggeri med hotel, kontor, butik og luksuslejligheder på Ciurlionio Street.

PLH har også udført renoveringsarbejder i Litauen og arbejder i øjeblikket på endnu et kontorhus og et hotel.

Komplekse projekter

Successen i Litauen er bygget op over en årrække.

”Vi har etableret en række gode relationer, og vi kan altså nogle ting, som de lokale arkitekter ikke kan”, siger Steen Enrico Andersen.

”Vi har introduceret ideer om workplace design, bæredygtighed og energirigtigt byggeri til litauerne, og samtidig appellerer det skandinaviske til dem. De kan godt lide, at vi arbejder meget ærligt med materialerne”, tilføjer han.

PLH Arkitekter følger dermed sin strategi med ofte at være involveret i større, komplekse og multidisciplinære projekter, som udvikler sig over lange tidshorisonter og er forbundet med stor fortrolighed, formelle retningslinjer og myndighedskrav.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.3