23948sdkhjf

Dansk ventilvirksomhed køber brasiliansk producent

Den familieejede AVK-koncern øger sin tilstedeværelse på det svære brasilianske marked og bebuder flere opkøb
Den danske producent af ventiler til blandt andet vandforsyning og spildevandsbehandling, den familieejede AVK-koncern, går med et strategisk opkøb i Brasilien direkte mod strømmen på et vanskeligt marked og vil nu stå endnu stærkere som leverandør til den brasilianske forsyning af rent vand.

AVK-koncernen, der har hovedsæde i Galten ved Aarhus, har overtaget den brasilianske producent af specialventiler VCW, der omsætter for cirka 25 mio. kroner om året og dermed fordobler AVK sin omsætning i Brasilien, hvor den danske koncern har været aktiv gennem de seneste otte år – først med eget salgsselskab og de sidste to år med egen produktion.

Opkøbet sker på et tidspunkt, hvor Brasilien er gået fra at være et vækstmarked til et marked på vej i recession. Men trods de i øjeblikket noget dystre udsigter for den brasilianske økonomi ser AVK’s finansdirektør, Lars Kudsk, store muligheder for at vokse yderligere i det sydamerikanske land, der kæmper med et massivt vandspild samtidig med, at reserverne af drikkevand svinder ind.

”VCW har et stærkt produktprogram af specialventiler, som kompletterer det produktmix, AVK i forvejen tilbyder til projekter inden for vandforsyning og spildevandsbehandling i Brasilien. Med opkøbet er vi nu tæt på at råde over en fuld produktpakke, som lever op til de brasilianske krav. Samtidig opnår vi synergier på salgssiden med det samme”, forklarer Lars Kudsk i en pressemeddelelse.

Han forventer, at koncernens to brasilianske selskaber, der begge ligger inden for en radius på cirka 100 km fra Brasiliens største by Sao Paolo, på et tidspunkt bliver slået sammen til ét selskab for at optimere driften på en række områder – eksempelvis inden for hele forsyningskæden.

Uden opkøbet skulle AVK selv have etableret en produktion af de ventiler, som VCW fremstiller.

Mangler rent drikkevand

AVK, der har en omsætning på næsten fire mia. kroner, er i dag leverandør af kvalitetsventiler til brasilianske vandforsyningsselskaber som eksempelvis Sabesp, der som verdens femtestørste selskab inden for vandforsyning forsyner omkring 28 mio. mennesker i og omkring Sao Paolo med vand.

Forsyning af rent drikkevand er et stigende problem – ikke bare i Brasilien, men globalt. Sabesp har i det sidste halve år være i dialog med AVK for at få hjælp til at løse problemer med faldende vandreserver, stigende energipriser og ikke mindst en alvorlig lækagerate på hele 36 procent mod en lækagerate på blot seks-otte procent i Danmark.

Der forsvinder således mere end en tredjedel af drikkevandet i Brasilien på grund af lækager i systemet.

”Vi står nu med en bred produktpakke, som kan forbedre den brasilianske vandforsyning, blandt andet fordi den kan bidrage til at reducere lækageraten. I den sidste ende betyder det en bedre udnyttelse af de sparsomme vandresurser i Brasilien, og derfor øjner vi et stort vækstpotentiale,” siger Lars Kudsk.

Flere opkøb på vej

Opkøbet af VCW sker i kølvandet på den lang række af opkøb, AVK har foretaget de sidste 10 år – primært i Europa, men også i Sydafrika og senest i Australien i januar.

Men det stopper ifølge Lars Kudsk ikke her.

”Vi er tæt på et opkøb i Malaysia, og der er flere boblere, som vi undersøger i øjeblikket,” siger han i pressemeddelelsen.

Udfordringerne er store specielt i Rusland og Kina samt i olie- og gasindustrien, som har givet et fald i projekter særligt på salget af ventiler til det industrielle marked.

”Til gengæld er udviklingen samlet set positiv for salget til vandforsyning og spildevandsbehandling. Men usikkerheden er vokset” siger Lars Kudsk.

Opadgående vækstkurve

AVK-koncernen startede som et maskinværksted i 1941, men begyndte i 1969 at udvikle ventiler til vandforsyning.

De seneste fem år har AVK-koncernen været inde i en hastigt opadgående vækstkurve med fremgang på både top- og bundlinje.

Ambitionen i AVK-koncernen er fortsat at øge top- og bundlinjen i 2015/2016 i forhold til rekordresultatet i det seneste regnskabsår 2014/2015, der sluttede med udgangen af september. Her øgede AVK Holding A/S omsætningen med 11 procent til 3,9 mia. kroner, mens bundlinjen voksede med 5,4 procent til et overskud på 218,4 mio. kroner før skat. Egenkapitalen er på godt 1,3 mia. kroner.

Koncernen består af 85 selskaber over hele verden og har 3.400 ansatte, hvoraf de 625 er i Danmark.

Den ejes fortsat af familien til grundlæggeren Aage Valdemar Kjær med sønnen Niels Aage Kjær i front.

AVK Holding A/S
Mio. kroner
2013/14 2014/15
Omsætning 3.473,2 3.852,2
Bruttoresultat 1.253,4 1.385,2
Driftsresultat 269,6 317,1
Resultat før skat 207,2 218,4
Årets resultat 111,6 120,9
Egenkapital 1.174,7 1.295,4
Antal ansatte 3.153 3.303

Regnskabet er afsluttet den 30. september 2015
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125