23948sdkhjf

Kloak-klausul reddede ungt par ved hushandel

Advokatfirma sætter tjek af kloaknettet som standard i købsaftaler – det burde være en naturlig del af Huseftersynsordningen, mener jurist
Hvis kloaknettet ikke tjekkes og findes i orden, bliver der ingen handel.

Sådan står der – med lidt andre ord – i købsaftalerne fra advokatfirmaet Nemadvokat, når firmaet bistår klienter med hushandeler.

Klausulen reddede for nylig Julie Als Pedersen og Jesper Wamsahl fra at købe katten i sækken – og rotten i kloakken.

En tv-inspektion af kloaksystemet afslørede, at huset, som det unge par var ved at købe i Vipperød syd for Holbæk, mildest talt trængte til en kærlig hånd under jorden.

”En tv-inspektion burde være en del af Huseftersynsordningen. Tilstandsrapporten er jo fantastisk for folk uden forstand på byggeri, når der skal købes hus. Elinstallationsrapporten er også blevet en del af Huseftersynsordningen. Men det under jorden, som ingen kan se, og som virkelig kan koste mange penge, skal ikke tjekkes. Det er helt ubegribeligt”, siger cand. jur. Sheyla Salihovic fra Nemadvokat, i en pressemeddelelse.

Det var netop Sheyla Salihovic, der stod bag Julie Als Pedersen og Jesper Wamsahls købsaftale for huset på Fiskervænget i Vipperød.

Og det var hende, der forsynede købsaftalen med lidt mere tekst, end der som oftest står i købsaftaler. Det skulle vise sig at være en god idé. De få linjer ekstratekst sikrede en renovering af et ødelagt kloaknet og sparede det unge par for i underkanten af 100.000 kroner.

”Vi så huset én gang, gav et bud, og et par dage efter blev det acceptret af sælger. Vi har ikke prøvet at købe hus tidligere, så vi kiggede på internettet efter gode råd. Der fandt vi også forskellige advokat-pakker, for vi vidste, at det var vigtigt at få en advokat med ind over. Ikke mindst da vi var førstegangskøbere”, fortæller Julie Als Pedersen.

De kommende husejere skrev under på købsaftalen med det normale forbehold for, at den kunne godkendes af advokaten.

”Ingen købere tænker over, at der kan gemme sig ubehagelige overraskelser under huset. Vi tager generelt forbehold ved huse fra tidligere end 2010, og et af vore forbehold er, at der skal foretages en tv-inspektion af kloaksystemet. I mange tilfælde vender sælger tilbage med besked om, at så må køber selv betale. Her var det intet problem. Sælgeren var indforstået med, at alt skulle være i orden. De havde selv haft problemer med rotter og var glade for, kloaksystemet blev ordnet for Julie og Jesper”, siger Sheyla Salihovic.

Mæglere brokker sig

Julie Als Pedersen og Jesper Wamsahl betalte selv for at få lavet tv-inspektionen. Til gengæld indvilgede sælgeren i at betale selvrisikoen, hvis inspektionen viste, at der var noget for forsikringsselskabet at dække.

”Vi regnede faktisk ikke med, at der var noget galt. Så vi er lykkelige for, at der blev taget forbehold også for kloaksystemet, og for at der kom en kloakmester med tv-grej og tjekkede. Det ville have givet os en meget dårlig start som husejere, hvis vi efterfølgende skulle finde penge til at renovere hele kloaksystemet. Nu blev det en opgave for sælgerens forsikringsselskab”, siger Jesper Wamsahl.

”Vi taler næsten hver dag med ejendomsmæglere, som ikke kan forstå vores forbehold. Det medfører, at mange huskøbere på et senere tidspunkt selv kommer til at sluge regningen for renovering af en nedslidt kloak. Skader på et kloaksystem skal udbedres inden overtagelsesdagen”, Sheyla Salihovic.

”Med det antal opkald, vi får fra sure ejendomsmæglere, tror jeg, at vi er blandt de eneste advokater, der tager forbehold for tv-inspektion. Men det er vigtigt for os, fordi det ellers vil komme til at gå ud over sagesløse nybagte husejere. I ni ud af ti tilfælde, hvor sælger afviser at betale en tv-inspektion, vælger køberne så heldigvis selv at foretaget den”, slutter juristen.

brahe

Læs også: " En sikker hushandel bør stå på tre ben ".

Forbeholdet
Det optimale ville være, at en tv-inspektion indgik i Huseftersynsordningen på lige fod med tilstandsrapport og Elinstallationsrapporten, mener cand. jur. Sheyla Salihovic hos Nemadvokat.
Indtil det bliver virkelighed, indføjer advokatfirmaet som standard et forbehold for tv-inspektion i købsaftaler.
Sådan skriver advokaterne:
”Sælger bedes oplyse, om der i dennes ejerperiode, er blevet foretaget TV inspektion af ejendommens kloak/rør. Såfremt dette ikke er foretaget, ønsker køber, at sælger foranlediger, at dette sker og afholder udgifterne hertil. Såfremt der ved inspektionen, viser sig at være brud på rørene eller anden skade, er det ydermere en forudsætning, at en forsikring dækker skadens omfang. Er dette ikke tilfældet, kan køber vælge at fratræde handlen uden at være noget beløb skyldig overfor sælger”.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.25