23948sdkhjf

Cubo Arkitekter vinder ambitiøs baneby

Tegnestuen Cubo er med blandt andre Møller & Grønborg og ISC udpeget som vinder af projektkonkurrence om nyt gymnasium og banebro i Viborg
”Sammen med det øvrige team har Cubo Arkitekter skabt et projekt, der æstetisk og funktionelt binder byen sammen. Ikke blot som det fysiske koblingsled, men også som et spændende byrum, der rent mentalt styrker oplevelsen af en sammenhængende by”.

Sådan lyder det fra projektchef Lars Autrup fra Realdania om vinderprojektet for en ny bydel i Viborg, Banebyen.

Det samlede projekt har en byggesum på cirka 250 mio. kr. Projektet består af to adskilte enheder, der er tæt sammenflettede og afhængige af hinanden i både planlægningen og udførelsen.

Binder byen sammen

Det nye gymnasium på i alt ca. 13.000 kvm opføres af Mercantec på en grund ved Viborg Station. Gymnasiet skal rumme ca. 1.200 studerende og 130 medarbejdere.

En stiforbindelse på 270 meter, skal desuden skabe en kobling over jernbanen for fodgængere og cyklister fra midtbyen til en sydligere bydel, der de kommende år udvikles under overskriften Viborg Baneby.

Borgmester Torsten Nielsen glæder sig over projektet.

”Indtil nu har vi drømt om, hvad der skal ske i dette område. Med vinderforslaget kan vi nu se, hvordan opgaven med at indplacere de mange elementer i området rent faktisk skal løses. Banebroen bliver den nye attraktive forbindelse på tværs af jernbaneterrænet – en forbindelse som knytter banebyen og midtbyen sammen. Gymnasiets mange unge mennesker tilfører liv i hverdagen og er med til at kickstarte Viborg Baneby som en mangfoldig bydel til gavn for hele kommunen,” siger han.

Byggestart næste år

Cubo Arkitekter har tilknyttet en række underrådgivere: Møller & Grønborg A/S, ISC Rådgivende Ingeniører A/S, Dansk Energimanagement & Esbensen A/S samt specialkonsulenterne Frie Jernbanekonsulenter og Niras.

Banebroen består af Hærvejspladsen, to broer på ca. 50 og 70 meter, samt øvrige offentlige arealer. Hærvejspladsen er et torv på 1.000 kvm og ligger på gymnasiets 2. sal. Gymnasium og banebro skal være klar til indflytning og ibrugtagning i fjerde kvartal 2018.

Bestyrelsesformand Gert Ringgaard fra Mercantec siger:

”Vi glæder os over, at det er lykkedes at få det nye gymnasium placeret centralt i midtbyen. Vores elever har meget at se frem til i de kommende år.

Direktør Kirsten Holmgaard, også Mercantec, tilføjer i en pressemeddelelse:

”Jeg håber, at midtbyens gymnasium vil tiltrække unge fra hele kommunen med sin centrale placering og fantastiske arkitektur. Vinderprojektet har virkelig haft øje for de unges dagligdag på skolen, og det afspejler sig i indretningen, hvor transparens er nøgleordet”.

Udbud af entreprisearbejder starter i december 2016, og selve byggeriet begynder i marts 2017.

To bydele bundet sammen
I sommeren 2015 udskrev Viborg Kommune, Mercantec og Realdania en fælles arkitektkonkurrence om ”Gymnasium og Banebro i Viborg Baneby”. Projektkonkurrencen omfattede tre delopgaver, et nyt gymnasium, en stiforbindelse med broer over jernbane og veje kaldet Banebroen samt et forslag til en bebyggelsesplan på et område syd for jernbanen. Fem hold med arkitekter og ingeniører blev udvalgt til i efteråret 2015 at lave hvert sit bud på en løsning, og ved årsskiftet blev der udpeget to vinderforslag.

Det nye gymnasium skal være et kraftcenter for ungdomsuddannelser for Viborg og omegn. Projektet skal samle erhvervsrettede uddannelser inden for business, naturvidenskab, sprog samt tekniske, matematiske, økonomiske og internationale emner.
Banebroen skal skabe en attraktiv kobling over jernbanen for fodgængere og cyklister.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11