23948sdkhjf

Materialepas skal nedbryde grænserne for genbrug af byggematerialer

Det skal være nemmere at genbruge byggematerialer. Det skal nyt projekt klarlægge
Der er god forretning og sund fornuft i at genbruge byggematerialer, men der mangler viden og dokumentation, før et egentligt marked kan blive en realitet.

Derfor er Teknologisk Institut, Henning Larsen Architects, Renosyd og tømrer-, murer og kloakmester John A. Laursen fra Skanderborg gået sammen om et projekt, som skal danne rammen om et fremtidigt såkaldt materialepas, der viser vejen for genbrug af byggematerialer.

John A. Laursen har tit stillet sig selv spørgsmålet, om man som håndværker kan bruge brugt konstruktionsstål, når man bygger til hos en kunde?

Han undlader det dog, fordi flere parametre omkring materialet ofte er ukendte: Hvor stammer det fra, indeholder det skadelige stoffer og hvilke tekniske specifikationer har det?

”Jeg vil have stor gavn af mere information omkring materialerne, og det er også tilfældet hos mine kollegaer, derfor er jeg med i projektet. Mere viden vil være en gulerod for at genanvende materialer”, fortæller John A. Laursen og tilføjer: ”Det har jo også en stor miljømæssig gevinst”.

Slut med skepsis

Teknologisk Institut er en vigtig spiller i projektet, da Instituttet bidrager med massiv viden om byggeri, byggematerialer, affaldsteknologi samt muligheder for genbrug og genanvendelse af byggeaffald.

”Vi vil gerne være med til at fjerne den skepsis og usikkerhed, der kan være overfor genbrug af byggematerialer. Vi ønsker at kaste lys over særligt spørgsmål om kvalitet og indhold af skadelige stoffer samt at undersøge det realistiske i at dokumentere sporbarheden af materialerne”, siger projektleder Stefania Butera fra Teknologisk Institut.

Projektet fokuserer også på at skabe viden omkring, hvad det kræver af medarbejderne og infrastrukturen på genbrugspladserne at kunne komme med tilstrækkelig dokumentation til materialepasset for eksempelvis en flot gammel dør, der lige passer ind i et nyt byggeprojekt.

Genbrugt tegl

Valget af materialer er en vigtig opgave, når arkitekter har nye projekter på tegnebordet. Det har betydning for miljøpåvirkningen, og hos Henning Larsen Architects er der fokus på at samle viden om materialer

”Vi ved i dag meget om bæredygtige byggematerialer, men vi har kun i et begrænset omfang erfaring med genbrugsmaterialer i nye byggerier. Vi har nærmest kun mulighed for at genbruge tegl. Hvis vi med dette projekt kan nedbryde nogle af de barrierer, der er, kan vi komme et stort skridt videre med at arbejde med den cirkulære økonomi i byggeriet,” siger Signe Kongebro, partner og leder af afdelingen for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects.

Markedet skal modnes

Renosyd ønsker med materialepasset at være med til at modne markedet for genbrugsbyggematerialer gennem deres genbrugsbutik Værdicentralen.

”På vores genbrugspladser modtager vi hvert år mange ton byggematerialer, der helt sikkert kan genbruges under de rette forudsætninger. Vi stiller i projektet materialer og butik til rådighed, så markedet og materialepasset kan modnes til at understøtte ansvarligt salg af genbrugsbyggematerialer af private aktører”, siger erhvervskundechef hos Renosyd Sune D. Nygaard.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126