23948sdkhjf

Forskning afdækker skole-indeklima

Et ambitiøst DTU-projekt skal give et stærkere datagrundlag for luftkvalitet i skoler
Vi mangler forskningsbaseret viden om, hvad der skaber godt indeklima rundt om på vores skoler. Derfor har Realdania i samarbejde med DTU igangsat en undersøgelse, der skal give et stærkere datagrundlag og et mere samlet overblik over indeklimaets tilstand i klasselokalerne.

Fra tidligere forskning ved vi, at indeklimaet i de danske skoler er for ringe, og at det påvirker elevernes indlæring. Med den nye skolereform har eleverne desuden fået længere skoledage, hvilket gør det endnu vigtigere at kende årsager og mulige løsninger på dårligt indeklima.

Kun punktvis viden

Ifølge Lene Wiell Nordberg, projektleder for indeklimainitiativer i Realdania, er formålet at få skabt et helhedsbillede af problemet:

”Vi mangler det nødvendige 360-graders overblik. Vi har punktvis viden om, at der er problemer med luftens kvalitet og CO2-niveauet i klasserne. Men hvad med luftfugtigheden, støjniveauet og klasselokalets indretning, hvordan påvirker det elever og lærere? Og hvad er målsætningerne for nybyg og renovering af skoler, og hvordan renoverer skolerne? Den viden skal vi gerne have med, hvis vi skal komme med ideer til, hvordan vi løser problemerne.”

Projektet løber til udgangen af 2016. I den periode foretager forskere fra DTU en lang række målinger på omkring 50 tilfældigt udvalgte skoler landet over. Derudover vil der blive lavet en grundig afdækning af, hvad der allerede eksister af viden på området, samt hvilke forskningsfelter der endnu er uudforskede.

Professor Geo Clausen fra DTU Byg siger:

”Vi har i en årrække arbejdet på at dokumentere in-deklimaets tilstand beskrevet med nogle få simple parametre i danske skoler. Det har ikke været opløftende. Med dette udredningsprojekt vil vi i langt højere grad forsøge at finde gode løsninger, så vi kan få højnet indeklimaets kvalitet i de danske skoler

Ud over luftkvalitetsparametre som CO2, partikler og skimmelsvampe vil der blive målt lysfor-hold og termiske- og akustiske forhold. Målingerne vil blive sammenlignet med skolernes bygningstypologiske karakteristika for at afdække, hvilken rolle skolernes fysiske udformning har for indeklimaets generelle tilstand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19