23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Knaldhård viden om energirenovering og indeklima

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Viden om bygninger – herunder især viden om byggeprodukters indflydelse på indeklimaet – har gennem årtier været opsamlet på den hårde måde. For eksempel har danske skoleelever gennem årene været udsat for alt fra blymaling, pcb, asbest, drys fra bløde træfiberplader som Karlit og Cellutex og formaldehydafgasninger fra spånplader og lugt fra limprodukter samt naturligvis mug, svamp og skimmel, som har groet lystigt i fugtige konstruktioner.

Nu forskes der helt anderledes systematisk i byggeprodukters indvirkning på inde- klimaet og dermed muligheden for påvirkning af de mennesker, der skal opholde sig tæt på byggematerialerne.

Indeklimaet i mange danske skoler er dårligt, og det påvirker faktisk elevernes indlæring. Og med den nye skolereform skal eleverne tilmed tilbringe mere tid i lokalerne

Selvom man nu ved meget mere om disse forhold end tidligere, så mangler der forsat knaldhård og konkret forskningsbaseret viden på området.

Det rådes der heldigvis nu bod på. Real- dania har i samarbejde med DTU sat gang i et projekt som skal skabe et 360 graders overblik over problematikken. Det skal ske via målinger på 50 tilfældigt udvalgte skoler.

Både for eleverne og for fremtidige skole- renoveringer og for opførelse af nye skoler, er forskningsprojektet af stor betydning.

Det er godt set af Realdania og DTU, at konkret viden er det bedste udgangspunkt for at gøre noget effektivt ved tingene. Måske kan man senere lave samme grundige undersøgelser i andre bygninger – eksempelvis børnehaver og sygehuse. Her er problema- tikken også til at tage at føle på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094