23948sdkhjf

Altanregler skrottes - forvaltning får en måned til at komme med nyt forslag

Politisk enighed om at altanregler, der trådte i kraft 1. november, ikke opfylder ønsket om at gøre det nemmere at få opsat en altan i København
Det vil også i fremtiden blive opsat altaner i eksisterende ejendomme i Københavns Kommune.

Det er der politisk enighed om på Københavns Rådhus. Man har derfor givet teknik- og miljøforvaltningen godt en måned til at komme med forslag til nye retningslinjer og hjælpeværktøjer, så de fleste af de københavnere, der har ønske om at få altan, rent faktisk også kan få opfyldt ønsket.

”Forvaltningen er blevet bedt om at sætte retningslinjer op, så de er i overensstemmelse med det formål, som man politisk er enige om. Det vil sige regler, der gør det nemmere at få altan, at der kommer flere altaner, og at det bliver mere gennemskueligt”, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enh).

Københavns Kommune indførte 1. november nye retningslinjer for opsætning af altaner i eksisterende bebyggelse. Samtidig var der udviklet et værktøj til beregning af dagslyspåvirkning hos underboere og andre berørte beboere. Dette værktøj har altanbranchen siden kaldt mangelfuldt, forsimplet og unødigt restriktivt.

Konsekvensen har i hvert fald været klar nok: Siden 1. november har forvaltningen modtaget cirka 75 ansøgninger om traditionelle altaner, hvor der ikke er givet byggetilladelse.

Den kommunale lysberegner indskrænker altanernes dybde væsentligt. I de fleste tilfælde vil der kun kunne gives tilladelse til altaner med en dybde på omkring en halv meter mod de ansøgte 1,3-1,5 meter - og det er hverken det borgerne ønsker eller vil betale for, siger altanbranchen.

Indstilling klar 22. februar

Teknik- og miljøudvalget havde mandag aften en længere drøftelse af konsekvenserne af de nye altanretningslinjer.

”Vi er enige i udvalget om, at vi skal have en mere liberal tilgang til opsætning af altaner, så vi får flere altaner og naturligvis flere brugbare altaner, hvor der er plads til mere end en ølkasse. Derfor er det en ommer for forvaltningen. De skal levere i forhold til det politiske ønske, og det er jeg sikker må, man vil gøre”, siger Mette Annelie Rasmussen, radikalt medlem af udvalget.

Når udvalget mødes den 22. februar skal der ligge et forslag til nye altanretningslinjer og nye værktøjer. Sideløbende vil forvaltningen fortsætte sagsbehandlingen af de indkomne ansøgninger, så man kan træffe afgørelser i de første sager kort efter at udvalget har godkendt reviderede retningslinjer.

Morten Kabell føler sig overbevist om, at forvaltningen kan overholde tidsfristen.

”Det har forvaltningen selv tilkendegivet er muligt. Man har gode folk, der vil arbejde om ikke i døgndrift så i hvert fald hårdt for at løse opgaven”, siger han.

Ikke mere sjusk

Mette Annelie Rasmussen er utilfreds med, at sagen ikke har været ordentligt gennemarbejdet i forvaltningen.

”Det er kritisabelt, ikke mindst i en stor og dygtig forvaltning som Københavns Kommunes, at man udarbejder værktøjer, som ikke flugter med det utvetydige politiske mandat. Nu skal tingene bringes i orden så hurtigt som muligt, men det nye værktøj skal være gennemtestet, og kan man ikke nå det til mødet den 22. februar, må man vente til næste møde. Hverken branchen eller vi kan bære mere sjusk”, siger hun.

Forvaltning skal levere varen

Også Niels E. Bjerrum (S) er utilfreds.

”Det er mere end utilfredsstillende, at de nye retningslinjer for altaner, som jeg har kæmpet for i små to år, ikke fra starten har givet det resultat, vi vil have. Nemlig flere og større altaner. Vi har givet forvaltningen klar besked om, at de skal finde en løsning, så københavnerne lettere kan bygge en altan, der fungerer for alle parter og balancerer mellem de mange hensyn til lys/mørke, underbo/overbo og brugbar/ikke brugbar altan. Med andre ord, de skal levere varen, når vi har taget en politisk beslutning”, siger han.

Også teknik- og miljøborgmester Morten Kabell er ærgerlig.

”Det er rigtig træls, når tingene ikke fungerer første gang, når vi har truffet en politisk beslutning”, siger han.

Læs også: " Altanbranchen tilfreds med, at København erkender fejl ".
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141