23948sdkhjf

Påbud om brug af sikkerhedsbriller har ført til færre ulykker i byggeriet

Efter godt et halvt år med tvungen brug af sikkerhedsbriller på NCC’s byggepladser er antallet af øjenskader reduceret til en fjerdedel. Samme tendens oplever Hoffmann
”Ingen skal komme til skade, mens de arbejder for os. Hverken vores medarbejdere, vores leverandører eller vores samarbejdspartnere”.

Sådan lød det fra Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef i NCC Construction, tilbage i maj 2015, da entreprenørvirksomheden indførte et hjelm- og brillepåbud på sine byggepladser.

Og den målsætning synes at være skridtet nærmere.

Virksomhedens statistik viser nemlig, at ingen på NCC’s byggepladser i 2015 har haft øjenskader med fravær, og samtidig er omfanget af mindre alvorlige øjenskader uden fravær skåret ned fra 13 i 2014 til tre i 2015.

”Det er en meget glædelig udvikling, vi har haft. Den viser, at brug af beskyttelsesbriller virker og forhindrer øjenskader, som er skadelige for folks førlighed”, lyder det fra direktør i NCC, Peter Jonasen.

Indkøbt 10.000 briller

NCC har indkøbt mere end 10.000 par briller, så der er ingen undskyldning for ikke at bære udstyret på byggepladserne, lyder det.

”Det er også vores erfaring, at man ikke skal spare på brillen – en dyrere brille er ofte behageligere at gå med, den giver et normalt syn, og man kan derfor holde ud at gå med den hele dagen”, fortsætter han og påpeger over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at brillerne tilpasses virksomhedens medarbejdere, og at udgifterne derfor går fra alt omkring 30-40 kroner for en standardbrille til et par tusinde for briller med styrke.

”Det er vigtigt, at de har lyst til at have dem på”, siger han.

Tilbage i maj lød det desuden, at hvis man undlader at overholde kravet om hjelm og sikkerhedsbriller, får det konsekvenser. Først en mundtlig advarsel, så en skriftlig og derefter bortvises medarbejderen. En praksis, som stadig gælder, men det har ikke været nødvendigt at trække kortet, påpeger Peter Jonasen.

”Vi har brugt mange kræfter på at fortælle, hvorfor det er vigtigt”, siger han og understreger, at der stadig er en indkørselsproces i gang, hvor virksomheden gør sig erfaringer, og at det har været nemmere at få virksomhedens egne medarbejdere til at tage brillerne til sig end NCC’s underleverandører.

Hoffmann oplever det samme

Hos entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S indførte man i 2011 et arbejdsmiljøkørekort, mens der i 2014 indførtes obligatorisk brug af handsker og sikkerhedsbriller på alle virksomhedens projekter.

Og på samme måde som hos NCC har indsatserne haft en indvirkning.

”Vi har reduceret antallet af øjenskader til én i 2014 og 2015, hvor der blæste noget om bag brillen. Vi havde måske det femdobbelte før det”, siger Torben Bjørk Nielsen, adm. direktør i Hoffmann A/S og fremhæver, at det er ”fedt at se”, at NCC er fulgt efter, og der opfordres fra direktørens side til, at endnu flere aktører i byggeriet gør det samme.

”Det er en rigtig god idé at gøre det her”, siger han.

Foruden sikkerhedsbrille og handsker skal der bæres hjelm, sikkerhedsfodtøj og synlighedstøj/-vest, når man færdes på Hoffmanns byggepladser og værksteder, lyder det på virksomhedens hjemmeside.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236