23948sdkhjf

Totalrådgiver rykker grænserne for faget

Totalrådgiverne på den omfattende Rosenhøj-renovering i Aarhus, Viggo Madsen A/S, har bevæget sig ud til kanten af deres fag - i et projekt, der omfattede alle kompetencer, fra energiforbedringer til de krævende samtaler med beboerne
Renoveringen af bebyggelsen Rosenhøj ved Aarhus er præget af store tal: Med cirka 2.300 beboere, 27 boligblokke og opførelse af 22 nye rækkehuse og nye ungdomsboliger er Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S som totalrådgiver ansvarlig for et budget på lige under en mia. kroner.

”Vi har brudt hele kvarteret op og er begyndt forfra. Fra at bestå af en lang række ens boliger, hvor man ikke kunne finde rundt, er der kommet nye bygninger, nye veje og et helt nyt set-up for området, der skaber en ny identitet, stolthed og også adfærdsændringer. Rosenhøj er blevet meget mere personligt og energiteknisk ambitiøst, og det har skabt en positiv mentalitetsændring”, siger adm. direktør Kim Clausen i Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Grundig forberedelse

Han tilføjer, at rådgiverne kan mærke ændringen meget tydeligt.

”Det tilskriver jeg den grundige forberedelse og de mange samtaler med beboerne, så de nu tager ejerskab. Jeg har før oplevet, at folk var spørgende og utrygge, når håndværkerne rykker ind. Det er ikke sket her. Alle har vidst på forhånd, hvad der skulle ske. Så jeg vil sige, at information og atter information er altafgørende”, siger Kim Clausen.

Også bygherren, boligforeningen Århus Omegn, er tilfreds med forløbet:

”Jeg har fuld tillid til ingeniørfirmaet, som styrer byggeriet meget professionelt”, siger Leif Jensen, direktør i Århus Omegn.

”Selvfølgelig støder vi på udfordringer på så stort et byggeri, men vi har nu været i gang i snart to år og går ind i den tredje og sidste etape nu - og vi har hver gang, der er opstået problemer, fundet løsninger. Det tillægger jeg totalrådgiverens evner til at styre byggeriet, skabe en samarbejdsånd på byggepladsen og have den rigtige ekspertviden”, siger Leif Jensen.

50 år i den almene sektor

Kim Clausen fortæller, at ingeniørvirksomheden - med mere end 40 medarbejdere og en Gazellekåring i 2013 - har 50 års erfaring med byggeri og renovering i den almene sektor.

Men at det ikke desto mindre er afgørende, at bygherren bruger sin organisation til at støtte byggeriet.

”Det har betydet, ifølge målinger, som vi lige har foretaget, at vi nu står med boligblokke, der har fået halveret deres energiregninger”, siger Kim Clausen.

Godt indeklima

Det er blandt andet sket med balanceret ventilation, hvor mekanisk ventilation sørger for konstant luftudskiftning i alle lejligheder og et behageligt indeklima.

”85 procent af den varme, der udvikles, bliver genbrugt. Dermed er de børnesygdomme, vi for nogle år siden oplevede med mekanisk ventilation - hvor varme fra andre lejligheder endte forkerte steder - nu er overstået”, siger Kim Clausen til Licitationen.

Stor koordinering

Beboere i 22 af de 27 boligblokke, 816 boliger, bor i lejlighederne under renoveringen og det til trods for, at der monteres nye vinduespartier, udføres nye ventilationsanlæg, nye badeværelser, nye varmeinstallationer, nye facader samtidig med at hele udenoms arealet ændres og forskønnes.

Det er en kæmpe koordineringsopgave og en omfattende informationskampagne, der har ligget til grund.

”Det kunne lade sig gøre, fordi Enemærke & Petersen A/S, Wicotec Kirkebjerg A/S og vi har ansat en medarbejder som taler flere af de sprog, som beboersammensætningen fordrer, og som udelukkende arbejder med at mindske gener ved byggeriet og tage sig af problemer, der opstår derude”, siger Leif Jensen.

24 beboere kom i arbejde
24 beboere er kommet i arbejde i forbindelse med renoveringen og omdannelsen af Rosenhøj-bebyggelsen ved Aarhus. Heraf er seks af stillingerne lærepladser. Det skaber en stolthed og lyst til at passe på området, som er uvurderlig for netop Rosenhøj, der tidligere har været isoleret.
Den omfattende renovering har skabt en ny identitet. Bygherren, Århus Omegn, holder foredrag om renoveringen både i Danmark og Sverige: Kriminaliteten er faldet, hærværksraten er faldet og beskæftigelsen blandt beboerne er steget:
• Kriminalitetssigtede unge i 2007/08 var 15 - i dag 0
• Hærværk er faldet så meget, at forsikringspræmien på Rosenhøj er halveret
• Voksne uden for arbejdsmarkedet var i 2007/08 45 procent - i dag 42 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094