23948sdkhjf

Landinspektør som diplomat løste cykelsti-krise efter 38 år

Preben Lyngsø rykkede ud som konfliktmægler uden målegrej og rød/hvide stænger
Der har været ballade i Mellemøsten siden 1948, da staten Israel blev oprettet på palæstinensisk jord. Forsøgene på at løse konflikten har været mange. Men indtil videre forgæves. Måske er det tid at sætte en landsinspektør ind.

Preben Lyngsø, landinspektør og partner hos Lifa A/S Landinspektører, brugte fire dage på at løse en 38 år lang konflikt i den nordvestlige udkant af Fredericia. Nu anlægges der dobbeltrettet cykelsti fra Ydre Ringvej til landsbyen Bredstrup.

Det er 38 år siden, der første gang blev nedsat en arbejdsgruppe for at få cykelstien ud til Bredstrup. Siden har cykelstien stået øverst på ønskesedlen hos borgerne i Bredstrup og nabobyen Pjedsted en kilometer mod nord. Hidtil er det gået som i Mellemøsten.

”Jeg fik alle aftaler med lodsejerne forhandlet på plads i løbet af fire dage. Det var hen over weekenden, så det kostede et par normale fridage. Men ting lykkes, når man taler rigtigt om dem”, konstaterer Preben Lyngsø efter den diplomatiske indsats til topkarakter.

Er konfliktmægler

De fire intensive dage, hvor landinspektøren simpelthen satte sig overfor lodsejerne ved de respektive køkkenborde på hele Bredstrupvej, er ikke enestående, bedyrer Preben Lyngsø.

Landinspektøren er ikke altid en mand i gummistøvler bevæbnet med rød/hvide pinde og avanceret måleudstyr. Ofte har landinspektøren rollen som konfliktmægler og forhandler, når der skal erhverves arealer til dette eller hint.

”Landinspektørfaget er kendt for altid at være objektivt. Vi er ikke advokater for hverken den ene eller den anden. Vi skal have enderne til at nå sammen og tage hensyn til alle parter. Derfor tror jeg, at folk generelt har stor tillid til landinspektøren”, siger Preben Lyngsø.

”Vi foretager også ekspropriationer for blandt andre Banedanmark og forsyningsselskaber med hele lovpakken bag os. Det er nødvendigt, når der tale om store projekter. Så møder der fem-seks myndige personer op, og overfor dem står lodsejeren så. Men det er vigtigt at behandle folk med respekt, når man går ud og tager noget fra dem. Derfor er det naturligvis en stor fordel, når der er plads til at forhandle om tingene”, forklarer landinspektøren.

Gang i arbejdet

For en måned siden kunne Fredericias borgmester, Jakob Bjerregaard (S), så tage første spadestik, og masser af såvel børn som voksne fra nabobyerne Bredstrup og Pjedsted kunne stikke til pølser, sodavand og øl.

Folk og maskiner fra entreprenørfirmet CJ Anlæg A/S i Fredericia er nu i fuld gang med jordarbejderne til cykelstien fra Ydre Ringvej ved Fredericia til Bredstrup. Maskinerne kører frem med respekt for markeringsflagene, som landinspektøren har plantet langs hele ruten. Hertil og ikke længere!

”Et af problemerne har været, at landmændene er bange for strukturproblemer i jorden. Under anlæg af cykelstien trykkes jorden op til stien og bliver mere kompakt. Det kan faktisk ses på mængden af landmændenes afgrøder en årrække frem. Derfor holder vi en total arbejdsbredde mellem seks og otte meter på hele strækningen, så entreprenørens mandskab ikke er i tvivl om, hvor de må færdes”, siger Preben Lyngsø.

Cykelsti til barnebarnet

Det er et overordnet problem, der gør landmændene langs Bredstrupvej ekstra sensible over for deres jord.

Der er ikke meget landbrugsjord tilbage i Fredericia, og derfor passes der godt på den jord, der er. En enkelt af landmændene langs den nye cykelsti har i løbet af blot 15 år mistet 40 procent af sin jord til byudvikling.

”Han var naturligvis lidt vanskelig at blive helt enig med. Men han bøjede sig, da hans kone gjorde opmærksom på, at deres barnebarn var en af de små cyklister, der har behov for cykelstien langs den befærdede vej”, fortæller landinspektøren.

Lifa A/S Landinspektører med hovedadresse i Odense har kontorer 11 steder rundt om i landet. Preben Lyngsø er afdelingsleder for ekspropriation og er tilknyttet kontoret i Fredericia. Det er ubetinget en fordel med lokalkendskab, når der skal erhvervsarealer.

”Det er vigtigt, at alle behandles ens, og at man er godt forberedt, så man kan forudse problematikkerne. Det gælder om ikke at tage forhastede løsninger. Når jeg forhandler med lodsejere, kan vi altid mødes igen – også om aftenen eller i weekenden. Det hele handler om at få afstemt forventninger”, siger Preben Lyngsø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.907