23948sdkhjf

Sølvlærling med lyst til meget mere

Tømrerlærling - nu tømrersvend, Kim W. Kristiansen, fik topkarakter i sin svendeprøve. Som EUX-lærling er det dog langt fra slut med uddannelse
Som 20-årig står Kim W. Kristiansen nu med sit svendebrev som tømrer i hånden.

Han har gennemgået sin læretid hos firmaet Villy Jønsson A/S i Brøndby. Den unge EUX-lærling fik efter endt dåd overrakt et rejselegat fra interesseforeningen Dansk Træ på 6.000 kroner. Et legat, han kan bruge til at gøre sig klogere på tømrerfaget ude i den store verden.

”Jeg har været mere end glad for min læreplads. Der er tid og rum til at få prøvet nogle forskellige ting af, og jeg har haft den store fornøjelse at få frihed nok til at jeg kunne deltage i regionsmesterskaberne for tømrerlærlinge, hvor jeg fik en 3. plads og en 2. plads”, fortæller en glad Kim W. Kristiansen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Fortsat i firmaet

Han arbejder fortsat hos Villy Jønsson, for han har nemlig planer, den unge mand.

”Jeg vil gerne rejse i nogle måneder for lige at se lidt af verden, inden jeg igen skal på skolebænken. Jeg skulle gerne tjene nok til en tur til Australien og arbejde i et stykke tid, enten alene eller sammen med en kammerat” fortæller han.

Og det passer tømrermester Jan Birch Nielsen rigtigt godt, at tømrersvenden har valgt at blive lidt endnu:

”Vi har været enormt glade for Kim, fordi han har nysgerrigheden, og han sætter selv ting i gang. Det kan vi jo godt lide”, siger Jan Birch om den unge mand:

”Han sendte en uopfordret ansøgning til firmaet som 16-17 årig. Da jeg fik ham ind til en samtale, var jeg overrasket over hans modenhed og initiativ. Og der er jeg bestemt ikke blevet skuffet gennem læretiden, og det var helt naturligt, at han skulle have lov til at deltage i regionsmesterskaberne, og det gennemførte han jo, selvom han var helt i starten af sin uddannelse og oppe imod nogle gutter, der var langt længere fremme i uddannelsen”, tilføjer Jan Birch.

Dyr måde at have lærling på

De havde bevidst denne gang valgt at tage en EUX-lærling ind, og Jan Birch har ikke fortrudt det, men det beror på den person, som Kim W. Kristiansen er, og ikke så meget på typen af uddannelse:

”Den gymnasiale tilgang er rigtig god, for det vidner jo om, at de unge vil noget mere end selve det at arbejde som tømrer, og det er helt fint. Vort problem er blot, at det er en dyr måde at have en lærling på, for vi kan ikke hente udgiften hjem i løbet af læretiden. Det er omkostningen ganske enkelt for stor til”, siger han og antyder, at man næste gang godt kunne finde på at tage en ”almindelig lærling”, som han formulerer det.

”Det er vigtigt at slå fast, at det ikke er lærlingene, der er noget galt med fra EUX-systemet. Men de burde være på SU eller en anden lignende ordning”, siger Jan Birch.

Det handler om, at de unge mennesker jo gerne vil videreuddanne sig, og det skal de naturligvis have lov til. Men når vi har præget dem efter vores kultur, har vi ikke i samme grad mulighed for at få vores investering tilbage på samme måde som med traditionelle lærlinge”, siger han.

”Gør dig klogere”

Det var direktør Per Lauridsen fra SHE, Store Hedebyg der overrakte checken på 6.000 kroner fra Dansk Træ:

”Det er et beløb, du kan bruge på at gøre dig klogere ude i den store verden. Det er vigtigt, at du værner om de stolte traditioner, du nu er en del af, sagde han blandt til den unge mand ved overrækkelsen.

Dansk Træ er en interesseorganisation, der udspringer af Dansk Byggeri. Foreningen har til formål at støtte og underbygge uddannelse samt at vidensdele på tømrer- og snedkerfaglige områder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14