23948sdkhjf

Elbranchen har store forventninger til eux-elektrikere

Uddannelsen som eux-elektriker er Danmarks sværeste ungdomsuddannelse, siger Tekniq - de første 34 er uddannet
Elbranchen har store forventninger til de første 34, der netop har gennemført elbranchens eliteuddannelse som eux-elektrikere og er klar til at træde ud i branchen.

På godt 4½ år har de taget både en faglig uddannelse og en studentereksamen.

”Eux-uddannelsen er Danmarks sværeste ungdomsuddannelse. Det er en uddannelse for dem, som er skarpe, ambitiøse og vil lidt mere. Det kræver mere end man tror at gennemføre både en faglig og en gymnasial uddannelse. Eux-elektrikerne er som elitetropper. Med deres høje kompetencer skal de være med til at løfte branchen og gøre branchen stærkere. De går en lys fremtid i møde”, siger Henrik Fugmann, formand for arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq, i en pressemeddelelse.

For den enkelte har det været krævende at gennemføre uddannelsen som eux-elektriker. Mens andre gennemfører en gymnasial uddannelse med lange ferier og læsefri op til eksamener, så passer eux-elektrikerne et fuldtidsarbejde og holder fem-seks ugers ferie om året.

En karriereuddannelse

Den nye uddannelse er tilrettelagt af Det Faglige Udvalg for Elektrikeruddannelsen, hvor Dansk El-Forbund og Tekniq samarbejder om elbranchens lærlingeuddannelser.

”Vores fag udvikler sig parallelt med de store teknologispring og så hurtigt, at man som elektriker har brug for løbende at tilegne sig ny viden. Eux-elektrikerne er dem, der løber forrest og skubber kraftigt til kompetenceniveauet i branchen. Jeg ser den nye uddannelse som en klar karriereuddannelse, hvad enten de satser på en god jobkarriere eller allerede har besluttet sig for at læse videre. Med eux-elektrikerne ser vi en ny type teknikere, som mestrer den afgørende kombination mellem solid faglig ballast og teoretisk viden”, siger Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund.

Kombinationen af den gymnasiale uddannelse og elektrikeruddannelsen har vist sig som en succes. Her udvikles kompetencer og evner, som giver eux-elektrikerne analytiske evner og evnen til hurtigt at omsætte viden til praksis.

Mange vil læse videre

Uddannelsen giver både specifik og almen viden, som tilfører eleverne et overblik og en mere innovativ tankegang. Alt sammen kompetencer, som fagforbund og arbejdsgiverforening er enige om passer til den udvikling, der opleves i branchen.

Flertallet af de 34 på det første kuld eux-elektrikere, ønsker at læse videre enten i år eller lidt senere. Eux-elektrikerne højner niveauet i en branche, hvor viden er afgørende.

De 34 første eux-elektrikere har både klaret sig godt til deres studentereksamen og til deres svendeprøve. Hele tre har opnået rene 12-taller til den teoretiske og praktisk svendeprøve og modtager derfor branchens medalje. Og mange er tæt på guldet. Det første hold demonstrerer med resultaterne ved prøverne, at de både kan bruge hovedet og hænderne.
tk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172