23948sdkhjf

Flere arbejdsulykker, når det boomer i byggesektoren

Når det går stærkt på byggepladserne, er risikoen for arbejdsulykker større, viser nyt studie
Der sker flere ulykker på byggepladserne i opgangstider, blandt andet fordi sikkerhedsadfærden ændrer sig. Men måden, vi registrerer ulykker på, påvirkes ikke af skiftende konjunkturer, viser en ny undersøgelse.

Alle, der kan svinge en hammer, kan få et job i opgangstider, siges det. Og når ordrerne pludselig vælter ind på byggepladsen, sker der flere ulykker. Det kan man se på statistikken, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Et nyt studie har sammenlignet de registrerede arbejdsulykker hos Arbejdstilsynet med ar- bejdsulykker, som kommer ind på Odense Universitetshospitals skadestue i perioden 1984-2010, hvor der har været både byggeboom og nedgang.

”Det har givet os mulighed for at undersøge, om der er forskel på den måde, man registrerer ulykker på i opgangstider og nedgangstider”, siger Kent J. Nielsen, psykolog, ph.d. og souschef ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, der står bag undersøgelsen.

Også i nedgangstider

Undersøgelsen viser, at ændringerne i antallet af arbejdsulykker ikke skyldes en ændret adfærd i registreringspraksissen.

Det kan man se ved, at registreringerne til Arbejdstilsynet og ulykkerne, der kommer ind på skadestuen, er stort set lige påvirket af høj- og lavkonjunktur.

”Man kunne godt forestille sig, at mange ville holde sig tilbage fra at anmelde en ulykke af frygt for at miste jobbet i nedgangstider, hvor det måske er sværere at finde arbejde. Men det forholder sig altså ikke på den måde i modsætning til, hvad vi havde forventet. Det er en meget vigtig viden i forhold til, hvordan vi skal forebygge arbejdsulykker”, siger Kent J. Nielsen.

Sikkerhedsadfærd ændrer sig

Mange ting kan ændre sig, når ordrebogen er fuld. Der kan være tidspres, måske bruger man mindre tid på oplæring og instruktion af nye medarbejdere, der kommer flere nystartede firmaer på banen, som endnu ikke har helt styr på sikkerheden.

”Man arbejder måske også mere, og vi ved, at hvis man har en 12-timers arbejdsdag, er risikoen for ulykker dobbelt så høj de sidste fire timer sammenlignet med de otte første. Og endelig kan typen af opgaver ændre sig. Typisk er der flere nybyggerier i opgangstider, hvor der kan være større fare for ulykker, end hvis man blot laver reparationsopgaver”, fortæller Kent J. Nielsen.

Han understreger, at man bør bruge den nye viden til at sætte endnu mere fokus på, hvor vigtigt det er at forebygge arbejdsulykker.

”Med det spirende opsving, der er på vej, må man alt andet lige forvente, at der kommer flere arbejdsulykker, medmindre man gør en indsats”, siger han.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og UAG – UlykkesAnalyseGruppen på Odense Universitetshospital.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142