23948sdkhjf

Regeringen sætter letbaner i bakgear

Tilsagn til letbane i Aalborg og udredningsarbejde i København er trukket tilbage
I Aalborg håber man at holde arbejdet med at etablere letbane i byen på skinner.

Ganske vist har regeringen i sit finanslovsforslag fjernet et tidligere aftalt statsligt bidrag til Aalborg Letbane.

Politikerne i Aalborg mener imidlertid, at der i første omgang er tale om så beskedent et beløb, at man sætter sin lid til at de partier, som regeringen skal lave finanslovsaftale med, kan finde dem.

”Aalborg Letbane er en god forretning, og i statens samlede budget for 2016 drejer det sig om en beskeden post på 41 mio. kroner. Det er en meget lille del af de samlede investeringer i dansk infrastruktur, men en investering af uvurderlig betydning for væksten i Nordjylland”, siger rådmand i By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen (S).

Investering kommer igen

Politikerne i to af Aalborgs politiske udvalg foreslår derfor, at processen omkring planlægningen af Aalborg Letbane kører videre. De to udvalg indstiller nu til Aalborg Byråd, at byrådet godkender kommuneplantillæg og miljørapport (MV og VVM) for Aalborg Letbane.

”Det gør vi, fordi vi selvfølgelig skal være klar, når det forhåbentlig lykkes os at få letbanen tilbage på finansloven”, Hans Henrik Henriksen.

Aalborg Kommune var i kraft af et politisk forlig sidste år stillet i udsigt, at staten vil finansiere 45 procent af anlægsomkostningerne efter samme som letbanerne i Aarhus, Odense og langs Ring 3 uden om København.

Ifølge Aalborg Letbane har aftalen om letbanen betydet tilsagn om investeringer, under forudsætning af, at letbanen anlægges.

”Erfaringer viser, at letbanen vil kaste op imod 13 gange af investeringen igen. I modsætning til for eksempel øget busdrift, er letbanen en blivende investering, som giver investorer den fornødne tillid til den kommende udvikling”, siger rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen Mads Duedahl (V).

Ved en samlet pris på 1,8 mia. kroner er statens andel godt 800 mio. kroner over fire-fem år.

Udredning sat i stå

Regeringens såkaldte kasseeftersyn har også betydet, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) har trukket et statsligt bidrag på seks mio. kroner til udredning af en letbane på Frederikssundsvej mellem Nørrebro Station og den kommende letbane i Ring 3.

Ministeren skriver i et brev til overborgmester Frank Jensen (S), at han finder det uhensigtsmæssigt, at ministeriet bidrager økonomisk til at udarbejde et beslutningsgrundlag for nye projekter, når der ikke er anvist en finansieringsmodel for det pågældende projekt.

Københavns Kommune oplyser, at der ikke er taget stilling til, om kommunen og de to samarbejdsparter i projektet, Gladsaxe Kommune og Region Hovedstaden, vil fortsætte udredningsarbejdet uden statsligt bidrag. København har i forbindelse med budgettet for 2015 afsat seks mio. kroner til udredningsarbejdet.

Kommunen oplyser, at udredningsarbejdet ikke er kommet i gang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125