23948sdkhjf

Bispebjerg hospital udpeger akuthus-vinder

Bispebjergs nye akuthus har fundet sine vindere af projektkonkurrencen. KHR arkitekter, WHR og Arup Denmark trækker tråde tilbage til hospitalets og bydelens gule og røde teglstensprofil
Det er et konsortium af KHR arkitekter, WHR Architects Europe og Arup Denmark, der har vundet projektkonkurrencen om Akuthuset på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Projektet, der blev offentliggjort torsdag eftermiddag, kommer ifølge dommerne til at sætte nye standarder for, hvordan patienterne behandles.

Akuthuset er med et budget på 1,6 mia. kroner det største delprojekt på Bispebjerg og omfatter blandt andet akutmodtagelsen, røntgen, operationsgang, 600 sengestuer og selve ankomsten til hospitalet. Det 66.000 kvm store byggeri består af mange nicher og fint bearbejdede facader - nærmere bestemt seks længebygninger med en sammenhængende base, som fortsætter det fredede Bispebjerg Hospitals struktur af enkeltstående bygninger.

Facaderne spiller sammen med murstensbyggerier i nordvest-kvarteret, i gule teglsten, med et mønster af røde mursten som bliver lysere mod toppen af bygningerne.

”Kloge løsninger og små detaljer gør, at det ganske enkelt bliver nemmere at være patient i de nye bygninger. Når vi investerer mange penge i nye bygninger, så er det vigtigt at huske, at vi bygger for mennesker,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (A).

Vicedirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Claes Brylle Hallqvist, der er overordnet ansvarlig for det store byggeprojekt, uddyber:

”Indretningen af sengeafsnittene er helt nytænkende. Blandt andet er sengestuerne indrettet, så patienterne lettere selv kan komme ud på badeværelset, så vi mindsker risikoen for faldulykker og de hurtigere bliver selvhjulpne”.

Bedre vilkår for personalet

Også personalet får bedre arbejdsvilkår:

”Fra personalets arbejdsplads centralt i sengeafsnittet, kan man overskue 90 procent af afsnittet på grund af vinklingen af gangene. Og indretningen af sengestuen gør, at personalet let kan kigge ind. Det vil øge trygheden for patienterne”, siger hospitalsdirektør Janne Elsborg:

Helende arkitektur

En vision har været at invitere den omgivende by ind på hospitalsområdet. Derfor får hospitalet en gennemgående, offentlig taghave, som forbinder ankomstpladsen på langs gennem Akuthuset til den nordlige park mod Tuborgvej.

”Samspillet med de fredede bygninger giver patienten en oplevelse af helende arkitektur,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

International erfaring

Det er kendetegnende for vinder-teamet, at det kommer med en bred erfaring fra hospitalsbyggerier i både Danmark og udlandet.

”Både konsortiet og underrådgiverne har nogle virkeligt stærke danske og internationale profiler. Sammen kan vi udvikle et fantastisk hospital og skyde nogle genveje ved at lære af erfaringerne fra andre hospitalsbyggerier,” siger Claes Brylle Hallqvist.

Et akuthus til 1,6 milliarder kroner
Vinderen af konkurrencen om Akuthuset er KHR arkitekter A/S, WHR Architects Europe og Arup Denmark med underrådgiverne Grontmij, Schønherr A/S og Lohfert & Lohfert.

De øvrige to hold i konkurrencen, er:
C.F. Møller Danmark A/S med underrådgiverne Alectia A/S, Terroir ApS og Søren Jensen A/S.
COWI A/S med underrådgiverne Nordic Office of Architecture, Christensen og Co Arkitekter, Aart Architects A/S, Nosyko Danmark A/S og Marianne Levinsen Landskab ApS.

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal opføres frem til 2025 og består af fem delprojekter, hvoraf det største er Akuthuset med et budget på 1,6 mia. kr. Desuden opføres et parkeringshus, en Laboratorie- og Logistikning og Ny Psykiatri Bispebjerg, mens eksisterende bygninger renoveres.
Projektet er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner og af Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.
Region Hovedstaden og Statens Kvalitetsfond investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14