23948sdkhjf

Elektrikerlærlinge i høj kurs hos teknikentreprenør

Intego ser lærlinge som en strategisk vækstfaktor. Det handler om at tage ansvar – både over for samfund, kunder, de unge og virksomhedens fremtid
Antallet af elektrikerlærlinge ligger på et historisk lavt niveau. I øjeblikket er der knap 3.500 lærlinge på landsplan, mens niveauet for få år siden lå på godt 5.100. Hos Intego, der er specialister inden for el-tekniske løsninger inden for industri, infrastruktur og erhverv, står man uforstående over for udviklingen. Lærlinge er en helt afgørende strategisk vækstfaktor, lyder det:

”Det er naturligvis helt i orden at optage lærlinge, fordi du vil påtage dig et samfundsansvar. Men lærlinge gavner altså i høj grad også den enkelte virksomhed, hvis du har den rigtige tilgang til det”, forklarer afdelingsleder Lars Hartmann Rømer fra Integos afdeling i Midtjylland.

Lars Hartmann Rømer er ansvarlig for Integos afdelinger i Herning og Kibæk og har i øjeblikket 15 lærlinge under uddannelse. På landsplan har Intego flere end 70 lærlinge ud af en samlet medarbejderstab på 550 medarbejdere svarende til mere end 10 pct.:

”Vi har ikke en målsætning for, hvor mange lærlinge vi præcist skal have under uddannelse, men vi har en strategi om, at alle svende, der har evne til at lære op, skal have en lærling tilknyttet. Det løfter både lærling og svend”, pointerer Lars Hartmann Rømer og fortsætter: - Og i dag er der ikke deciderede lærlingeopgaver. Alle er bevidste om, at jo bedre oplæring, jo bedre kommende medarbejder. Derfor løses alle opgaver så vidt muligt i fællesskab mellem svende og lærlinge.

Lav ledighed

Arbejdsløsheden inden for elektrikerfaget ligger på kun omkring procent og det svarer i praksis til fuld beskæftigelse. Derfor oplever Intego i stigende grad, at mangel på kvalificerede medarbejdere hæmmer mulighederne for vækst. Det skyldes blandt andet det faldende optag af lærlinge henover krisen. I april 2008 var der mere end 5.100 lærlinge inden for elektrikerfaget. Det tal er i april 2015 faldet til knap 3.500 – et fald på mere end 30 pct. Det mærker Intego blandt andet i Aarhus-afdelingen, hvor Bjarne Andersen er afdelingsleder:

”Der er kamp om de unge i dag, og erhvervsuddannelserne står jo desværre ikke øverst på de unges ønskeliste. Men det handler altså ikke kun om faget. Det handler også om, at medierne er fyldt med historier om, hvor svært det er at få en læreplads. Det får mange til bevidst at gå en anden vej”, siger Bjarne Andersen, der snart har 10 lærlinge ansat.

”Nutidens unge kan nogle ting, som vi andre ikke kunne. Til gengæld er der andre, mere basale ting som mødetider, personlig hygiejne og engagement, som ikke er en selvfølge. Derfor er vores indsats i samarbejde med eksempelvis Vejle Tekniske Skole en kombination af at tiltrække og at forklare præcist, hvad vi forventer af en medarbejder. Pointen er, at man ikke ”får” en uddannelse - man ”tager” en uddannelse”, forklarer Lars Wagner, der er afdelingsleder hos Intego i Kolding og har 6 lærlinge ansat.

Gør det rigtige

Noget tyder på, at Intego gør det rigtigt. To lærlinge har netop fået deres svendebrev med et dobbelt 12-tal for den praktiske og teoretiske del. Det er Dennis Guldberg, der sorterer under Lars Hartmann Rømer hos Intego i Kibæk, og Mads Høyner Vestergaard, der refererer til Bjarne Andersen hos Intego i Aarhus. Maksimumkarakteren udløser medalje fra Installatørernes Organisation Tekniq. Medaljen gives som en anerkendelse af lærlingens arbejdsindsats og dygtighed i læretiden og er samtidig en påskønnelse af virksomheden som læreplads:

”Det er klart, at vi er stolte, når nogle af vores lærlinge afslutter med medalje. Det er en cadeau til både lærling, virksomhed og de medarbejdere, der har været med til at oplære den pågældende”, siger Lars Wagner.

Sigh
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126