23948sdkhjf

Højstyrkebeton skal præge nye forskningsbygninger

Syddansk Universitets nye tekniske fakultet bruger i sin arkitektur nye landvindinger inden for ventilationsvenligt fiberbeton
Et markant nyt byggeri på Syddansk Universitets campus i Odense skal på én gang tilpasse sig og skille sig ud med en unik facade og, ifølge arkitekterne, skabe innovative rammer for banebrydende forskning.

Det Tekniske Fakultet (TEK), er en del af Syddansk Universitet Danmark (SDU) i Odense, og udgør fire institutters fælles ramme om et fremtidigt dynamisk forsknings- og uddannelsesmiljø.

Fakultetets hovedbygning samler som en paraply institutterne omkring et fælles glasoverdækket atrium.

”De fire interne institutter, eller huse, er forbundet af broer i flere niveauer, der krydser husets hjerte, nemlig et ”møbel” med fællesfaciliteter samt seminar- møderum- og opholdsarealer”, siger partner hos C. F. Møller, Julian Weyer til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”De mange forbindelser giver flydende overgange mellem de forskellige institutter og inviterer til fællesskab og udnyttelse af hinandens viden”, håber han.

Unik facade

Den nye TEK-bygning tilpasser sig den eksisterende campus, tegnet af arkitekterne Krohn & Hartvig Rasmussen, som blandt andet er kendetegnet ved sit lineære layout og brutalistiske brug af beton og rustfarvet såkaldt cor-ten stålbeklædning.

Men der sker en genfortolkning af materialernes anvendelse, ifølge Julian Weyer:

”Det betyder, at bygningens udseende samtidigt skiller sig ud fra arkitekturen i den omgivende campus”, siger han.

Bygningen er indhyllet i en ydre skærm, som skygger dens transparente indre del. Den lette og, ifølge bygningsdesignerne, elegante skærm, er lavet af præfabrikerede paneler af hvid såkaldt CRC-beton, der står for Compact Reinforced Composite, en særlig type højstyrke fiberbeton, med cirkulære åbninger og bagvedliggende solafskærmning og naturlig ventilation.

Tekniske løsninger

De fire institutter, der deler bygningen, udfører forskning i verdensklasse inden for forskellige områder, som materiale- og konstruktionsteknologi, nanooptik, miljøvidenskab og robotteknologi.

Derfor kommer bygningen til at huse flere spektakulære stykker udstyr, blandt andet et af Danmarks største destillationsanlæg, vibrationsfrie og klimastyrede laseroptik-laboratorier og et særlig ultrastærkt betongulv, hvor man kan teste betons styrke og bæreevne meget præcist ved forskellige belastninger.

Det i alt 21.000 kvm store kompleks er designet af C.F. Møller i samarbejde med Schønherr Landskab og ingeniørfirmaet Moe for Bygningsstyrelsen og Syddansk Universitet. Den officielle indvielse finder sted til starten af semesteret i september.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141