23948sdkhjf

Dagsrutiner kortlægges og skaber et nyt og bedre sygehusdesign

Ny teknologi på Bispebjerg Hospital giver viden om senge- og elevatortrafik og inspirerer sygehusplanlæggere
Det er ikke kun bygningsdesignet og nye arkitektudtænkte sengestuer og gennemgangsarealer, der skal sikre fremtidens patienter på de de danske sygehuse en god indlæggelse.

Hospitalssenge er et helt centralt element i, hvordan et hospital fungerer. At registrere sengenes bevægelser rundt til de forskellige afdelinger giver værdifuld viden om hospitalets infrastruktur, og om hvordan ressourcerne bliver brugt.

”Vi kan for eksempel se, at de fleste senge bliver flyttet fra Sengeredningen til Akutmodtagelsen. Ved at sætte afdelingerne ind i modeller af det fremtidige hospital får vi et billede af, hvor der potentielt kan opstå flaskehalse i tunneller og elevatorer”, siger projektleder for logistik Kristian Kiørboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Halve elevatortårne

Alle hospitalets portører har scannet QR-koder på hospitalssengene, hver gang de er blevet flyttet, og har registreret, hvor sengen er flyttet hen. Eksempelvis har det vist, at mindst 70 pct. af sengetransporterne vil foregå i de tre nederste etager i det nye hospital, som blandt andet vil rumme Sengeredningscentral, Operationsgang, Røntgen og Akutmodtagelsen.

”Det betyder, at vi kan overveje at indsætte ekstra elevatorer i de nederste etager. Hvert elevatorstop koster ca. en halv mio. kr. at etablere, så der kan være mange penge at hente på ikke at lade alle elevatorer køre helt til toppen. Samtidig kan vi spare kvm på de øvre etager, som vil kunne bruges til andre funktioner,” siger Kristian Kiørboe.

Selve indsamlingen af data om sengene har krævet en ihærdig indsats af hospitalets portører.

”Vi startede med en meget primitiv software og har haft en lille testgruppe, som har været aktive og tålmodige i processen. I løbet af testperioden har vi holdt møder med gruppen og udvikleren. Her har portørerne beskrevet de udfordringer, der opstod, når de brugte smartphones til at scanne sengene, fortæller projektleder for brugerinddragelse Hilde Schroll Jespersen.

Deres dataindsamling har givet vigtig viden til byggeprojektet, som lige nu er i gang på Bispebjerg Bakke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145