Behov for høring om Femern-økonomi
Enhedslisten efterlyser en officiel høring om transportprognoser og dermed Femern-forbindelsens samlede økonomi
Det siger Henning Hyllested, transportordfører for Enhedslisten, der er eneste parti i Folketinget, der er imod den faste forbindelse.
”Vi skylder os selv og offentligheden at få belyst projektets økonomi. Det er i sidste ende skatteyderne, der kommer til at betale, hvis økonomien i projektet skrider”, siger han.
Henning Hyllested har derfor opfordret Folketingets Transportudvalg til at gennemføre en offentlig høring om projektets økonomi, inden anlægsloven endeligt vedtages.
Mangler beregninger
”I de trafikprognoser, som to tyske konsulentfirmaer har udarbejdet, opstiller man scenarier med færgeafgang enten hver time eller hver anden time, men ikke med halvtimesdrift, som Scandlines har i dag. Det er en stor mangel i følsomhedsberegningerne. Scandlines siger, man vil opretholde en høj frekvens. Jeg har ikke en chance for at vurdere, om Scandlines kan opretholde sejlads hver halve time, men jeg synes vi har krav på beregninger af, hvad det vil betyde for den faste forbindelses økonomi”, siger Henning Hyllested.
Han er også bange for, at prognoserne er alt for optimistiske i sit skøn af hvor mange af bordershopperne, der vil blive til trafik i tunnelen.
Ikke brug for høring
Transportudvalgets formand Rasmus Horn Langhoff (S) vil ikke udtale sig om muligheden for en høring i udvalgets regi. Han henviser til de enkelte partiers transportordførere.
I forbindelse med første behandling af anlægsloven i sidste uge afviste ordførerne fra de øvrige partier en høring.
”Vi tror, at beregningerne om trafiktal og samfundsøkonomi er så valide og har været så grundige, at de stadig væk holder vand. Derfor synes vi ikke, der er brug for at bruge mere tid på det”, sagde således Kim Christiansen, Dansk Folkepartis transportordfører.
Henning Hyllested har dog ikke opgivet håbet om at få Transportudvalget til at afholde en høring.
”Det er så stort og dyrt et projekt, at også worst-case skal belyses. Ellers får man mistanke om lusk fra forligspartiernes side”, siger han.
Hvis Transportudvalget ikke vil arrangere en høring, agter Enhedslisten at undersøge muligheden for selv at lave en høring, eventuelt i samarbejde med interesserede ngo’er.
Anlægsloven skal efter planen vedtages inden sommerferien.