Fokus på drift og finans mangler i uddannelser
Byggevirksomhederne skal styrkes inden for virksomhedsdrift og finansiel styring, anbefaler Deloitte
Deloitte påpeger i rapporten, at der eksisterer meget få efteruddannelsesmuligheder til medarbejdere i byggebranchen, som ønsker at styrke deres finasielle og styringsmæssige kompetencer.
I rapporten bliver det foreslået, at man kunne overveje at oprette AMU-kurser, som fokuserer målrettet på netop virksomhedsdrift og økonomistyring. Behovet for en opkvalificering inden for de to områder er ifølge rapporten stort, da virksomhederne har brug for at forbedre deres økonomiske resultater. Det er en forudsætning for, at virksomhederne kan vokse sig større enten ved organisk vækst eller ved opkøb eller fusion, som også er noget, Deloitte er fortaler for.
Nikker genkendende
Både Dansk Byggeri og Konstruktørforeningen nikker genkendende til, at der mangler uddannelsestilbud inden for områderne.
- Vi kan sagtens genkende problemstillingen. Det svarer til det, vi oplever og hører fra branchen. Derfor er det relevant at kigge på, om man kan forbedre kompetencerne inden for virksomhedssdrift og finansiel styring, siger Kim Benzon Knudsen, sekretariatschef i Konstruktørforeningen.
For at styrke kompetencerne er det ifølge Kim Benzon Knudsen oplagt at kigge på efteruddannelserne.
- Vi er enig i betragtningen om, at der mangler et bredere udbud af efteruddannelsesmuligheder inden for det her felt. Det skal være alt fra AMU-kurser til byggeøkonomer, siger han og understreger samtidig, at det ville være urealistisk at proppe mere ind omkring drift og finansiel styring i konstruktøruddannelsen, fordi det ville gå ud over andre vigtige dele af uddannelsen
Kompetencehuller
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen mener ligesom Kim Benzon Knudsen også, at disse kompetencerne skal styrkes via efteruddannelse.
- Det at få et svendebrev er ikke ensbetydende med, at man er færdiguddannet for evigt. Det skulle gerne set fra vores øjne være adgangsbilletten for at uddanne sig videre for dem, der har lyst til det. Der er slet ikke nok fokus på det at drive en virksomhed i erhvervsuddannelserne, men hvis man skulle indføre det, så skulle man til at nedprioritere andre dele, og det må ikke medføre, at det gør ud over fagligheden, siger han.
Dansk Byggeri er med i arbejdet omkring at stable en ny to-årig overbygningsuddannelse til byggekoordinator på benene, og her vil en af specialiseringsretningerne være virksomhedsdrift.
- De specialiseringsretninger, vi vil have, udgør et hul i hele vores uddannelsessystem. Vi mangler noget, der bygger naturligt overnpå en erhvervsuddannelse, og som giver kompetencer inden for eksempelvis virksomhedsdrift og management, siger Michael H. Nielsen.
Kim Benzon Knudsen mener, at man i stedet bør sætte kraftigere ind.
- Lav dog for pokker en merkantiluddannelse i stedet med fokus på byggepladsen, som giver kompetencer inden for blandt andet byggeregnskab og indkøb. Det ville være med til at udfylde kompetencehullerne, siger han.
Merkantiluddannelse eller ej, så er konklusionen fra Konstruktørforeningen, at et øget fokus på de to områder vil have positive effekter.
- Det kan være med til at styrke produktiviteten og muligheden for at konkurrere internationalt. Desuden er der mange, som har en interesse i at starte som selvstændig. Hvis der var nogle ekstra uddannelsesmuligheder til selvstændige iværksættere, så ville det være meget positivt, siger Kim Benzon Knudsen.