23948sdkhjf

Den glemmer byggepladsen

BAT-kartellet retter nu en kraftig kritik af Produktivitetskommissionen
BAT-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard, har aldrig aspireret til en karriere i det højere diplomati, og han retter nu en benhård kritik af Produktivitetskommissionens arbejde.

Produktivitetskommissionens formand, professor Peter Birch Sørensen, slog i sidste uge over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fast, at det eksisterende talmateriale ikke er godt nok til at foretage valide målinger af bygge- og anlægsbranchens produktivitetsudvikling.

Formanden opfordrer derfor til et samarbejde mellem byggeriets organisationer og Danmarks Statistik med henblik på at tilvejebringe en retvisende statistik, så man bedre kan måle produktiviteten i byggeriet.

Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, har været godt tilfreds med, at Produktivitetskommissionens formand erkender, at man ikke kan sige noget om udviklingen i byggeriets produktivitet og han mener, at det bedste ville være enighed i OECD-landene om, hvad der skal til for at sige noget meningsfuldt om produktiviteten i byggeriet.

Men Gunde Odgaard efterlyser, at Produktivitetskommissionen tager fat i nøglen, der kan låse op for de helt nødvendige produktivitetsforbedringer i branchen:

- Det handler om planlægning og samarbejde. Det handler om at undgå spild og spildtid, og det handler om at få nulfejlskultur. Det er der heldigvis mange i byggeriet, der arbejder på. Desværre er de stadig for få, og de tanker, som er blevet præsenteret over for Produktivitetskommissionen i den retning, er desværre ikke slået fuldt og helt igennem i kommissionens hidtidige arbejde. Det er, for at sige det mildt, en skam, siger Gunde Odgaard.

Advarer mod lempelser

Omkring Produktivitetskommisionens forslag om at lempe lovgivningen på autorisationsområdet for el og VVS, som blev omtalt i Licitationen i går, er Gunde Odgaard skuffet.

- De mener åbenbart, at der er en række rutineprægede installationer, der stort set kan udføres af hvem som helst. Vi kan fra BAT ikke stærkt nok advare imod, at man begynder at udhule de kompetencer, uddannelser, færdigheder og den kvalitet, som ligger i el-, vvs- og kloakområdet. Vi kan hurtig få nogle dårligere løsninger fra et ukvalificeret håndværk, og så kan man jo til den tid spørge forsikringsselskaberne, om de synes, det er en god idé. Vi skal bygge på kvalitet og kompetencer – på at folk kan noget. Ikke bare afregulere og eliminere viden og kunnen. Det kan måske hænge sammen med, at økonomer er så ualmindeligt dårlige til deres eget fag, at så synes de, at andre også skal være det. Der er så mange eksempler på, at økonomer tager fejl, siger Gunde Odgaard videre.

Farligt

- Hvis elektrikere, kloakmestre og blikkenslagere, især dem der har med gas at gøre, tog lige så meget fejl som økonomer, ville det koste menneskeliv. Derfor skal man ikke pille ved deres kompetencer, faglighed og autorisationer. Den skal man nærmere styrke. "Kvantespringet" i produktiviteten sker der, hvor byggearbejderen står uvirksom og venter en tredjedel af tiden på, at nogen andre skal blive færdige, på materialer, tegninger eller på at rette fejl og mangler. Det væsentlige er altså tilrettelæggelsen på byggepladsen, men det kigger Produktivitetskommissionen slet ikke på. Og så henvises der til Mc-Kinsey rapporten, som alle i byggeriet er enige om er det mest dødssyge nogensinde. BAT-kartellet vil gerne have en fortsat god dialog med Produktivitetskommissionen, men så skal den også begynde at kigge på branchens gode eksempler, fortsætter Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109