23948sdkhjf

Installationsbranchen trækker lønninger op

For første gang i tre et halvt år har de timelønnede i byggeriet reallønsfremgang - men det er ansatte ved bygningsinstallation, der løber med lønstigningerne
Når bygningsarbejderne for første gang i tre et halvt år ifølge DA’s lønstatistik har reallønsfremgang skal forklaringen findes i installationsbranchen.

Mens elektrikere, vvs’ere og andre timelønnede inden for bygningsinstallation har fået 2,8 procent mere i løn det seneste år, så har bygningsarbejdere i resten af branchen kun fået 0,6 procent mere i løn.

I den samme periode har inflationen være 1,1 procent.

Mere til håndværkere

Underdirektør i Tekniq Thorkild Bang er overrasket over den store forskel.

- Første kvartal 2012 var vi imidlertid langt nede, og det er jo det kvartal, der nu sammenlignes med. Samtidig har en række virksomheder haft tryk på med blandt andet små hustagssolceller, varmepumper og energitiltag, hvor der i mange tilfælde sikkert er arbejde på fornuftige slumpakkorder. Endelig fortæller lønstatistikken også, at det er håndværkspræget arbejde, der har haft den bedste lønudvikling, og vores område er 100 procent faglært område, siger Thorkild Bang.

Han noterer samtidig, at opgørelsesmetoden kan give udsving, idet lønstatistikken for de timelønnede er baseret på en enkelt uge, og at en enkelt stor akkordafregning derfor kan påvirke statistikken.

Lav inflation

Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri, hæfter sig ved, at den positive reallønsudvikling især skyldes lav inflation - ikke mindst som følge af, at Folketinget har fjernet en række afgifter.

- Lønstigningerne er fortsat små, og det afspejler et mat arbejdsmarked, siger han.

Hos lønmodtagerne i BAT-kartellet glæder man sig over, at de timelønnede under ét har reallønsfremgang.

- Det er dog svært at finde en logisk forklaring på udviklingen bortset fra, at inflationen er lav, idet ledigheden var høj i hele første kvartal, og branchens forventninger var også negative i hele kvartalet, siger økonom Camilla Vakgaard.

- Vi håber, at det nu går den rigtige vej igen, idet der er et stort reallønstab, der skal indhentes.

Håndværkspræget arbejde har haft en lønudvikling på 2,3 procent, mens montage har haft en årlig ændring på 1,0 procent. Under ét har bygge- og anlægsbranchen haft en lønudvikling på 1,6 procent det seneste år, mens fremstillingsindustriens var 1,5 procent og serviceerhvervene 1,9 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109