23948sdkhjf

Almene boliger lavet med robotteknologi

I går ankom de første præfabrikerede boliger til byggeplads i Horsens. De er udført med robotteknologi
For første gang i Danmark opføres nu almene boliger, bygget på fabrik ved hjælp af robot-teknologi.

Esbjerg-virksomheden Danhaus A/S fremstiller vægge og tagkonstruktioner til 40 boliger, der fragtes på lastvogne til byggepladsen i Horsens, hvor boligerne gøres klar til indflytning i det nye almene boligbyggeri Rødtjørnen.

Danhaus A/S har på virksomhedens eget arkitektkontor slået stregerne til boligerne, der opføres for bygherren, Domea Horsens, i et tæt samarbejde med totalentreprenøren, Dansk Boligbyg a/s.

De første vægelementer og tagkonstruktionen til den første bolig ankom med lastvogn i går. Vægelementerne er monteret med alle døre og vinduer fra fabrikken i Esbjerg, ligesom alle huller til for eksempel udsugning er klargjort på fabrikken.

Fem boliger om ugen

På byggepladsen skal håndværkerne så blot bruge en dag til at lukke den enkelte bolig for vind og vejr, hvorefter råhuset/blokken er færdigt til montage af installationer og inventar efter fem arbejdsdage.

Hver arbejdsdag i oktober og november ankommer der én bolig til byggepladsen i Horsens i form af de præfabrikerede sektioner fra Danhaus. Det vil sige, at der opføres fem boliger eller én boligblok på "Rødtjørnen" hver uge.

- Projektet passer perfekt til vor produktion, da vi med 40 ens boliger kan udnytte vort produktionsapparat optimalt. Vi arbejder i to-holds drift, og kan derfor fremstille vægelementerne på aftenholdet, hvorefter dagholdet overtager med beklædning og vinduesmontagen. Produktionen er baseret på "just-in-time"-leverancer, så byggesættet læsses på trailere umiddelbart efter endt produktion. Vi støtter færdiggørelsen på byggepladsen ved at knytte en sagsbehandler og produktionsleder til projektet, ligesom vi leverer en "montagekasse" med blandt andet søm, skruer og fugemasse til hver bolig. Det gør vi for at være helt sikre på, at montørerne har alt det, der er nødvendigt for at færdiggøre byggeriet efter tidsplanen, siger direktør i Danhaus A/S Johannes W. Schmith.

Kun i træ

Boligerne er er fremstillet udelukkende i træ, og de 40 boliger fordeler sig på otte blokke, hver med fem boliger. Der opføres to boligtyper på henholdsvis 85 kvm og 100 kvm fordelt på tre- og fireværelses lejligheder med 30 af de mindste og 10 af de største. Til hver bolig anlægges en lille have. Det samlede boligareal bliver på godt 3.500 kvm, og byggeriet opfylder de krav, der stilles til boliger efter lavenergi klasse 1.

Danhaus har gennem mere end 30 år bygget tusindvis af individuelle villaer til såvel eksport som til det danske marked og producerer mere end én villa hver eneste arbejdsdag året rundt -

- Men vi vil gerne bruge vort højteknologiske produktionsapparat, blandt andet med robot-teknologi til også at producere en række ens boliger som til Rødtjørnen i Horsens. Vi vil således gerne ind på markedet for projekt-salg, der passer fint til vort højteknologiske produktionsapparat. Derfor søger vi større leverancer som underleverandør til projekter overalt i Danmark, siger Johannes W. Schmith.

De 40 almene boliger i Horsens forsynes med ventilationsanlæg, der sikrer et sundt og behageligt indeklima. Opvarmningen sker med naturgas, ligesom der installeres solceller. Projektet afleveres til bygherren i maj 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109