23948sdkhjf

Jorden kalder regnedrengene

Som folkestyre berømmer vi os ofte af, at borgerne ved frie valg udpeger de politikere, der træffer beslutningerne. Sådan bør det være i et demokrati. Men ind i mellem bør vi stoppe op og spørge os selv, om vi fortsat har et folkestyre i Danmark, eller om embedsmændene reelt har overtaget magten med de folkevalgte politikere som staffage.

I staten er det langt henad vejen “regnedrengene" i Finansministeriet, der sætter dagsordenen, godt bakket op af politikere med samme akademiske baggrund. Politik reduceres til, hvad der kan puttes ind i regneark og økonomiske teorier. Det er Slotsholmen, der er verdens midte, hvorom alt skal dreje sig.

I kommunerne bliver de lokalpolitikere, der burde være demokratiets fremskudte forposter, alt for ofte reduceret til gummistempler for rådhusenes stadig mere højtuddannede embedsmænd, der systematisk overtager magten i det danske samfund.

Begrebet “sund fornuft" er en mangelvare i dansk politik. Beslutningerne træffes alt for ofte af personer, der aldrig har været ude på en almindelig arbejdsplads, men alene har deres erfaring - eller snarere mangel på samme - fra det politiske system og lærebøgerne.

Havde der været mere sund fornuft i politik, ville en regering aldrig i en krisetid have fjernet BoligJobordningen/håndværkerfradraget. Havde der været mere sund fornuft i politik, ville en regering aldrig have forhindret kommunerne i at bruge de penge, de har opsparet, til eksempelvis energirenovering og vedligeholdelse.

Samlet giver de to “ufornuftige beslutninger" et jobunderskud på mellem 10.000 og 15.000 arbejdspladser i en i forvejen hårdt ramt byggebranche. Der skal mere end almindeligt kreativt brug af regnearket til at få fornuft i det. Tilbage står så regnearkene mod de praktiske erfaringer fra den anden side af Øresund der viser, at et håndværkerfradrag ikke alene er en god idé - det er en fremragende idé. Og der skal altså ikke megen anvendelse af sund fornuft til at kunne indse, at investeringer i energirenovering både betyder økonomiske besparelser og bidrager til at realisere målet om uafhængighed af fossile brændsler. Når vi så dertil lægger, at man oven i købet fratager kommunernes ret til selv at bestemme hvordan de vil anvende et iøvrigt vedtaget og godkendt budget til at sætte gang i beskæftigelsen, så er det at vi må spørge: - Vi kan vel ikke alle sammen være offentligt ansat, vel?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094