23948sdkhjf

Litauisk entreprenør er idømt millionbod

Dansk registreret anpartsselskab hæfter for overenskomstmæssig løn til litauiske bygningsarbejdere
Et overenskomstdækket dansk anpartsselskab fik ordrerne, men arbejdet blev formelt udført af et litauisk indregistreret selskab med timelønninger på angiveligt omkring 50 kroner i timen.

Den går imidlertid ikke. Det er det danske anpartsselskab, der også har litauisk ledelse, der er den reelle arbejdsgiver og derfor hæfter for overenskomstmæssig løn.

Det er konklusionen i en sag om det litauiske byggefirma UAB Normandia og dets danske datterselskab Normandia Byg Aps.

Sagen er afgjort på et mæglingsmøde, hvor Normandia Byg Aps blev pålagt en bod på godt 1,5 mio. kroner til Malernes Fagforening i Storkøbenhavn for overenskomstbrud i forhold til overenskomsten med Dansk Byggeri, hvor virksomheden er medlem.

Fupkonstruktion

Fagforeningens formand Bo Rosschou er meget tilfreds.

- Med afgørelsen har vi fået sprængt en kæde, der har haft til formål at omgå dansk overenskomst og dansk lovgivning. Det har været en pengemaskine, som har snydt arbejderne og de bygherrer, som troede de fik overenskomstdækket arbejdskraft, og som samtidig har snydt den danske stat for skat. Afgørelsen er samtidig et resultat af, at 3F og Dansk Byggeri har medvirket til sagens afklaring. Det er på alle måder positivt, at vi har afsløret fupkonstruktionen og har kunnet sprænge kæden. På bundlinjen står, og det er det vigtigste, at det er det dansk registrerede anpartsselskab, der hæfter for lønnen, siger Bo Rosschou.

Bodens størrelse er fastsat på baggrund af en skønsmæssig vurdering af, hvad Normandia Byg Aps har sparet ved malerarbejde på minimum 25 arbejdspladser i en periode på omkring halvandet år frem til 23. august i år.

Aftale anerkendes ikke

Jens Frederik Backhaus har som direktør i Byggetilbuddet.dk været med til at formidle mange af byggeopgaverne til Normandia-selskaberne. Han har også repræsenteret Normandia ved to mæglingsmøder med deltagelse af også Dansk Byggeri og Malernes Fagforening.

Han anerkender ikke afgørelsen fra mæglingsmødet.

- Vi indgik i juli en aftale med 3F om at folkene fremover skulle ansættes i Normandia Byg Aps, og at der skulle betales 50.000 kroner og at fortiden dermed var slettet. Den fredspligt har Bo Rosschou brudt, og dermed er der ikke længere nogen aftale, siger Jens Frederik Backhaus til Licitationen.

Han oplyser, at man ikke agter at betale boden og at sagen nu er sendt til advokat.

Bo Rosschou oplyser, at fagforeningen har taget skridt til at få inddrevet boden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093