23948sdkhjf

Byer bliver skiftet ud med storbyer

Storbyerne i Danmark vil over de kommende årtier opleve en stor stigning i efterspørgslen af boliger
Tidligere har tendensen været, at danskerne er flyttet fra landet til byerne. Nu flytter de fra byerne til storbyerne i stedet. Sådan lyder meldingen fra seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen.

- Befolkningen vokser, og i 2040 vil der være brug for 375.000 flere boliger i Danmark. Det er især storbyerne, der vil opleve en markant vækst i boligbehovet, da folk i høj grad bosætter sig dér i dag. Særligt hovedstadsområdet og Østjylland er får brug for mange nye boliger, siger han.

En analyse fra Dansk Byggeri, som er baseret på Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning, viser, at befolkningen vil flytte fra landområder og mindre byer til de store uddannelsesbyer.

Finn Bo Frandsen forklarer, at tendensen er, at man bor færre sammen i hver bolig i storbyerne end i landzoneområderne, og at mange studerende for eksempel bosætter sig i de store byer som for eksempel Aarhus og Odense for at bo tæt på deres uddannelse.

Kraftig vækst

I Horsens Kommune, som ifølge analysen vil have et behov for 4.084 flere boliger i 2020 og 11.405 boliger i 2040, har man de seneste år kunnet mærke den stigende efterspørgsel på boliger i kommunen.

- De seneste fem til otte år har vi oplevet stor befolkningsvækst i Horsens Kommune. I dag er der for eksempel 1.312 flere borgere end for et år siden. Den største gruppe af tilflyttere består af børnefamilier, da det er attraktivt at købe eller bygge parcelhuse i kommunen, siger udviklingschef i Horsens Kommune Lise Uhre Pless.

Hun fortæller, at Horsens Kommune tidligere primært har haft et stort udbud af parcelhuse, men at man nu satser på et mere varieret boligudbud.

- Vi arbejder strategisk på at øge indbyggertallet, og da vi gerne vil være en attraktiv kommune for en bred målgruppe, er det nødvendigt med et varieret udbud.

I 2010 og 2011 godkendte byrådet opførelsen af ca. 650 nye almene boliger i Horsens Kommune. Af dem er 450 på nuværende tidspunkt i drift.

- Ni ud af 10 af dem er udlejet, og en del af dem er lejet ud til tilflyttere. Vi oplever en ret stor efterspørgsel på lejeboliger.

I Aarhus Kommune vil der i 2040 være et behov for 40.428 flere boliger ifølge analysen. Kommunen har de seneste år oplevet en befolkningstilvækst på 4.000 om året, og for at imødekomme det stigende boligbehov har man sat flere byggeprojekter i gang og udlagt mange områder til boliger:

- I kommuneplanen fra 2009 er 34 områder såkaldte omdannelsesområder, som er udlagt til nye boligbyggerier. Områderne har for eksempel tidligere været brugt til rutebilstationer, havnearealer eller lignende, siger afdelingsarkitekt Niels-Peter Mohr fra Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Også i Aarhus Kommune udgør de studerende en stor del af nytilflytterne.

- Tidligere flyttede mange fra byerne igen for at få job, efter at de havde afsluttet deres uddannelse, men nu er tendensen, at de bliver boende. Derfor oplever vi en vigende fraflytning, og det gør behovet for flere boliger større, forklarer han.

Mens Horsens og Aarhus Kommuner indtager henholdsvis en tredje og en fjerdeplads på listen over kommer, der vil opleve størst procentvis vækst i boligbehovet i 2040, ligger Vallensbæk og Københavns Kommuner på første- og andenpladsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094