23948sdkhjf

Små firmaer ruster sig mod krisen

2014 vil byde på flere strategiske samarbejder og fusioner af små og mellemstore materialeleverandører og byggecentre. Det vurderer branchedirektør Per Thomas Dahl hos Dansk Byggeri. Optimera-direktør håber på økonomisk opklaring
Krisen kradser fortsat hos Danmarks byggecentre og materialeleverandører til den professionelle del af branchen, der tydeligt mærker, at nybyggeriet ligger på et historisk lavt niveau med kun omkring 3.000 nye en-familiehuse årligt.

- Sammensat med at sommerhusbyggeriet stort set er gået i stå, lider mange i branchen under stilstanden, siger branchedirektør Per Thomas Dahl fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri.

Han forudser flere strategiske samarbejder og eventuelt senere fusioner, så de små virksomheder vil være bedre rustet i et meget konkurrencepræget marked.

Lys forude

Han mener dog, at branchen må læne sig op ad dels det stigende antal energirenoveringsprojekter, dels de store offentlige projekter, herunder sygehusene, som vil komme til at præge årene frem.

- Vi skal ikke hænge vores hat på nybyggeriet, men på den lange bane, ser jeg tegn på bedring, ikke mindst i kraft af den stigende urbanisering omkring de større danske byer, hvor der bliver brug for nye boliger, siger Per Thomas Dahl til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

For eksempel vil Københavns befolkning frem mod 2050 stige med mere end 100.000 mennesker, lyder fremskrivninger fra blandt andre Realdania og Dansk Arkitektur Center.

Alle lider fortsat

I den Saint-Gobain-ejede byggemarkedskæde Optimera siger kommerciel direktør Flemming Krighaar:

- Jeg har aldrig oplevet, at så mange led i byggekæden lider under den fortsatte krise. Alle uden undtagelse har måttet give køb på indtjening i kampen for at bevare fodfæste i markedet, siger han.

Flemming Krighaar understreger, at de store konkurser, for eksempel Pihl & Søn, som vi har oplevet for nylig, har bidraget yderligere til de hårde tider for især de små og mellemstore virksomheder.

- Konkurserne har sendt dønninger nedad og har ramt underentreprenører hårdt. Og det mærkes i næste led, som er os. Når projekter står stille som følge af konkurserne forsvinder der afgørende cashflow på den korte bane. Og når der pludselig ikke kommer penge fra hovedentreprenøren, som er gået konkurs, bliver markedet drænet for likviditet. For underleverandørene har stadig udgifter til husleje, køretøjer og lønninger. Det begynder at kunne mærkes, siger Flemming Krighaar til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Lange udsigter

Han er heller ikke helt så optimistisk som Per Thomas Dahl i forhold til de mange kommende opgaver på hospitalsområdet:

- Mange af de nye sygehuse befinder sig på tidlige stadier, og der vil gå mange år, før byggecentrenes kunder, tømrere, vvs’er, elektrikere, kommer på banen.

Til det siger Per Thomas Dahl fra Dansk Byggeri:

- Umiddelbart er det rigtigt, men uden langsigtede projekter går det ikke. Derfor må virksomhederne spørge sig selv om de er rustede til at håndtere også større opgaver i fremtiden. Og det er her strategiske samarbejder med andre af samme størrelse kan være fornuftigt. Vores analyser i Dansk Byggeri siger klart, at de firmaer, der klarer sig, er dem, der kan styre byggeprocessen og levere de rigtige varer til tiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206