23948sdkhjf

EU-forslag forringer byggesikkerhed

Bekymring blandt byggeriets organisationer over EU-forslag, der skal gøre det lettere at bruge sine kvalifikationer i et andet EU-land
Byggeriets parter er stærkt bekymrede over et nyt EU-direktiv. Det vil favorisere udenlandsk arbejdskraft på bekostning af dansk arbejdskraft og vil spille hasard med sikkerheden.

- Det er en ladeport til undergravning af sikkerheden på danske byggepladser, siger Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i lønmodtagernes brancheorganisation BAT-kartellet.

Det drejer sig om det såkaldte anerkendelsesdirektiv, et direktiv om gensidig anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.

Direktivet, der er fra 2005, skal nu - med EU-Kommissionens ord - ændres for at styrke det indre marked og for at fjerne barrierer for arbejdskraftens fri bevægelighed.

Konsekvensen af EU-Kommissionens forslag vil være, at midlertidig udenlandsk arbejdskraft må arbejde i Danmark under mere lempelige vilkår end tilsvarende dansk arbejdskraft. Dermed åbnes muligheder for social dumping, mener både Dansk Byggeri og BAT-kartellet.

- Det er meget svært at læse sig til, hvad rækkevidden af direktivforslaget er, men det giver anledning til alvorlig bekymring for undergravning af danske standarder for arbejdsmiljø og sikkerhed, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Lettere for selvstændige

EU-Kommissionen lægger blandt andet op til, at myndighedernes kontrol af den udenlandske arbejdskrafts kvalifikationer svækkes. Efter de nuværende regler, skal Arbejdstilsynet anerkende kvalifikationerne inden for ni områder, som har betydning for den offentlige sikkerhed.

Det drejer sig blandt andet om arbejde med stilladsopstilling, arbejde med store kraner, arbejde med asbest og svejsearbejde. Inden for disse områder skal den udenlandske arbejdskraft i hvert enkelt tilfælde søge Arbejdstilsynet om anerkendelse af de erhvervsmæssige kvalifikationer.

Kommissionen lægger op til at fritage selvstændige og virksomhedsejere for denne myndighedskontrol.

- Vi har kæmpet for at få arbejdsmiljøuddannelser for at forebygge ulykker og for at sikre ikke bare den enkelte men i lige så høj grad andre på byggepladsen. Særligt, når det handler om stillads- og kranarbejde, er det skærende tydeligt, at ukyndigt arbejde ikke bare vil være en risiko for den, der udfører arbejdet, men også for hans kolleger og andre på byggepladser og ofte også personer på offentligt område. Derfor er det meget bekymrende, hvis selvstændige netop på sådanne områder ikke skal dokumentere deres kvalifikationer, siger Mette Møller Nielsen.

Livsfarlig cocktail

Netop udsigten til, at selvstændige slipper for den hidtidige kontrol, giver direkte frygt i BAT-kartellet for, at direktivændringer kan få drastiske konsekvenser for sikkerheden.

- Der er ikke tal på det, men vi vurderer, at omkring en femtedel af den udenlandske arbejdskraft kalder sig selvstændig. De fleste er falske konstruktioner for at undgå overenskomstkrav. Vi kan frygte, at der kommer endnu flere af disse arme-ben-firmaer, når de finder ud af, at de kan slippe for Arbejdstilsynets forhåndskontrol. Det er en livsfarlig cocktail, siger Ulrik Spannow.

Halv uddannelse ok

Princippet i anerkendelsesdirektivet er, at hvad der er tilstrækkelige kvalifikationer i hjemlandet, også er godt nok, når man midlertidigt arbejde i et andet land.

Derfor lægges der også op til at lempe adgangen til også lovregulerede erhverv.

- Det læser vi derhen, at områder, som hos os kræver en hel uddannelse for at opnå autorisation, der kan tillades en halv uddannelse. Det vil være en katastrofe, siger Ulrik Spannow.

Den bekymring deler man hos installatørernes arbejdsgivere i Tekniq.

- Det er svært at tolke rækkevidden af forslaget, men vi vil advare på det kraftigste, hvis det her kan føre til, at man kan skære autorisationerne i skiver, siger afdelingschef Christian Jarby fra Tekniq.

- Det vil derfor være altafgørende, at myndighederne - i dette tilfælde Sikkerhedsstyrelsen - meget nøje vurderer, om den udenlandske arbejdskraft har kompetencerne i orden og kun giver anerkendelse på meget veldefinerede områder, som ikke sætter det samlede ansvar for installationens sikkerhed over styr, siger han.

Direktivforslaget er i øjeblikket til høring i de enkelte EU-lande. Den danske regering er “umiddelbart positiv", hedder det i et notat.

Læs også dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109