Tværfaglighed skal sikre gode tage
Tage fylder knap halvdelen af BvBs byggeskadestatistik. Fonden har derfor stort fokus på tage i uddannelsesinitiativer
Det fremgår af Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelses (BvB) årsberetning for 2012. Ifølge den har 43 procent af alle anmeldte skader omhandlet tage.
- Det kan eksempelvis være inddækninger, der ikke er udført rigtigt, undertag, der ikke er lagt korrekt op, eller at man har valgt det forkerte undertag. Tage er utrolig komplicerede, så der er mange ting, der kan gå galt, forklarer Inge-Marie Kryger, vicedirektør i BvB.
Tagskader er også den største udgiftspost, som byggeskadefonden har. Af årsberetningen fremgår det, at 60 procent af de anslåede udbedringsudgifter går til udbedring af tagskader.
- Tagskader er ret dyre at udbedre. Alene det, at de kræver udgifter til stilladsopsætning, gør dem dyre, forklarer Inge-Marie Kryger.
Hun fortæller, at de registrerede problemer både knytter sig til projekteringen og selve udførelsen, men at de fleste skader omhandler udførelsen:
- Hovedparten er knyttet til udførelsen - selve fejlene bliver lavet af entreprenøren, og meget af det er sjusk, men den projekterende har også et ansvar med at føre tilsyn.
Også i eftersyn
I løbet af den 20-årige periode fra 1993 svinger antallet af byggeskadesager vedrørende tage, men der er generelt tale om en faldende tendens. I 2012 omhandlede syv ud af 21 anmeldelser tage. Det svarer til 33 procent.
Ifølge Inge-Marie Kryger skyldes det flere faktorer, blandt andet BvBs eftersyn, og det fokus og branchen - herunder Dansk Byggeri - har på at reducere antallet af byggeskader.
- Det betyder noget, når man som entreprenør ved, at man bliver kigget efter i sømmene, siger hun.
Det er ikke kun i antallet af byggeskadeanmeldelser, at tage fylder meget. Også i forbindelse med BvBs et-års eftersyn, udgør tagene en stor del af statistikken. I 2012 gennemførte byggeskadefonden et-års eftersyn af tag i 45 ejendomme, og her viste der sig at være svigt i cirka 38 procent. En tredjedel af svigtene var så alvorlige, at de kræver udbedring.
Tværfaglighed i fokus
Fordi der generelt over tid har været store problemer med skader på tage, har BvB valgt at sætte fokus på tage gennem projektet Gode Tage".
- Projektet tager udgangspunkt i vores skadesager. Det giver en anden vinkel at se det ud fra, hvad der sker, hvis man ikke får det gjort ordentligt, og hvor lidt skal der egentlig til for, at det går meget galt, fortæller Inge-Marie Kryger.
I forbindelse med projektet har BvB udviklet en mobil udstilling, som eleverne fra erhvervsuddannelser kan lære af. I udstillingen indgår blandt andet mock-up-modeller, så eleverne kan lære, mens de kan se eksempler på konstruktioner.
Ifølge Inge-Marie Kryger gælder det om at få fokus på tværfaglighed, for at komme nogle af byggeskaderne på tage til livs.
- Det er i forbindelse med det tværfaglige samarbejde, at meget går galt. Der er utroligt mange faktorer i byggeriet, som kan gå galt, hvis man ikke kender til, hvad de andre håndværkere inden for andre faggrupper har lavet, forklarer hun.
Derfor arbejder BvB nu på at få mere tværfaglig i uddannelserne.
- Skolerne har efter, hvad vi har hørt ikke ret meget fokus på tværfagligt samarbejde, men vil gerne have det. Derfor prøver vi nu på sammen med dem at kigge på, hvordan vi får tværfaglighed mere ind, siger hun.
Det er ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, en god idé at sætte fokus på tværfaglighed for at bekæmpe antallet af byggeskader.
- Det uddannelsesmateriale, som BvB tilbyder, med blandt andet mock-up-modeller, hvor man kan se, hvordan man laver tekniske detaljer i tagkonstruktionen, er godt materiale til at få klædt branchen på til at gøre det rigtigt og til at forstå sammenhængen mellem de forskellige håndværksfag, der indgår i tagkonstruktionen, siger han.
Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse
BvB er en selvejende institution, som blev oprettet i 1990 i forbindelse med, at kvalitetssikringen blev obligatorisk i byfornyelsen.
BvBs virksomhed er reguleret af bestemmelserne i byfornyelsesloven. BvB omfatter ejendomme, der har fået støtte til offentlig byfornyelse efter 1. juli 1990.
Byggeskadefonden har til opgave at gennemføre eftersyn, yde økonomisk støtte til udbedring af byggeskader samt at fremme kvalitet i byggeriet ved blandt andet atformidle byggetekniske erfaringer til byggeriets parter.