23948sdkhjf

Lillebæltsbroens fundering skal styrkes

Lillebæltsbroen sætter sig fortsat - og det kræver forstærkning af funderingen rundt om de fire bropiller - arbejdet skal udføres i 2014
Funderingen rundt om Lillebæltsbroen fire piller skal styrkes i 2014. Det skyldes, at broen sætter sig ud over, hvad der hidtil har været forventet.

Banedanmark oplyser, at det forberedende arbejde er gået i gang på anbefaling af en ekspertgruppe, som Banedanmark har bedt om at analysere data på det ler, som Lillebæltsbroen er bygget på.

Søren Boysen, direktør i Teknisk Drift i Banedanmark, oplyser, at forstærkningen af funderingen konkret sker ved, at der lægges omkring 125.000 kubikmeter sten omkring de fire bropiller.

- Det sker på baggrund af anbefalingerne fra ekspertgruppen, som vi bad om at undersøge bæreevnen i den plastiske ler, som Lillebæltsbroen er bygget på, siger han.

Sætter sig stadig

Lillebæltsbroen blev bygget i 1935 funderet på Lillebælts plastiske ler. Siden broen blev indviet har den sat sig med omkring 75 centimeter. Det er hvad der er forventet, og broen er konstrueret til at absorbere denne sætning.

I 2012 viste analyser, at den type plastisk ler, der findes i Lillebælt, har egenskaber som betyder, at broen fortsat sætter sig.

En ekspertgruppe med førende geoteknikere fra danske rådgivningsfirmaer samt forskere fra DTU og AAU har siden analyseret data og har netop fremlagt konklusioner og anbefalinger.

Broen fortsat sikker

Ekspertgruppen konkluderer, at broen fortsat er sikker - men at sikkerhedsmarginen i de tekniske beregninger skal udvides ved at styrke funderingen rundt om bropillerne. Indtil forstærkningen er på plads, vil broen blive monitoreret ekstra tæt.

- Vi har nu døgnovervågning af broens bevægelser. Og Banedanmark og Vejdirektoratet har planerne klar, så vi kan stoppe trafikken og rydde broen, indtil vi kan undersøge en melding om yderligere bevægelser, siger Søren Boysen.

Arbejdet med forstærkningen forventes at koste 120 mio. kroner, som deles af Banedanmark og Vejdirektoratet.

Som rådgiver vælges en af de rådgivere, som Banedanmark har rammeaftale med. Arbejdet med at forberede udbudsmateriale sættes i gang med det samme, og entreprenøropgaven udbydes med kortest mulige frist.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109