Ingen hjælp at hente til landets solcelleejere
Der er ingen midlertidige løsninger på vej til de virksomheder og borgere, der venter afklaring på EU-Kommissionens kritik af det danske PSO-system
Det fremgår af et svar fra klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R) til Venstres folketingsmedlem Karsten Lauritzen.
V-politikeren har med en række udvalgsspørgsmål blandt andet bedt ministeren redegøre for, om regeringen har planer om nye initiativer, som kan styrke vilkårene for de personer og virksomheder, der har opsat solcelleanlæg, men som følge af manglende godkendelse fra Europa-Kommissionen af PSO-ordningen ikke har modtaget støtte i det omfang, man var stillet i udsigt.
Men ud over den allerede vedtagne støtte til solceller kommer der ikke nye tiltag, fremgår det af svaret fra ministeren. Dermed må de virksomheder og borgere, der har investeret i opsætning af solceller væbne sig med tålmodighed og vente på hvad EU-Kommissionen og regeringen når frem til.
Kommissionen henvendte sig i foråret til regeringen idet den mente, at det danske PSO-system diskriminerer importeret elektricitet, da det danske PSO-gebyr pålægges al el, som forbruges i Danmark, mens det kun er dansk produceret el, som har adgang til de støtteordninger, som finansieres af PSOen. EU-Kommissionen har derfor meldt ud, at der skal findes en løsning på problemstillingen omkring PSO-systemet, før de verserende statsstøttesager vedrørende solceller og vindkraft kan godkendes.
Ingen bananstat
Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, synes en overgangsordning kunne være en god mulighed.
- Jeg synes, vi bør lave en ordning, så borgerne får det, de med god ret har haft en forventning om. Det handler om retssikkerhed. Danmark er ikke en bananstat, og vi må foretage os noget, mens vi venter på EU-Kommissionen. Men når det er sagt, så kommer det selvfølgelig an på, hvordan perspektiverne for en løsning ser ud. Hvis den er lige på trapperne, så er der ikke behov for en midlertidig ordning, siger Mikkel Dencker.
Karsten Lauritzen har ikke selv ønsket at kommentere sagen.