Nyt slag mod giftgruber
Efter adskillige års pause i giftoprydningen i Kærgaard Klitplantage vender entreprenørmaskinerne nu tilbage
Efter adskillige års pause i oprydningsarbejdet efter Grindstedværkets spildevands-efterladenskaber starter afgravningen af tonsvis af klorerede opløsningsmidler og kulbrinter i gruberne 3 og 4, og ligesom i 2008, da første del af oprydningen i grube 1 og 2 blev udført af entreprenørselskabet Arkil A/S, er den ny fase også tildelt Arkil.
I alt tre eksperter var indbudt til at komme med et bud på oprensningen af de to gruber samt håndtering af den stærkt forurenede jord. De indkomne tilbud blev vurderet ud fra blandt andet pris, bemanding, sikkerhed, miljø og arbejdsmiljø, og her scorede tilbuddet fra Arkil samlet set den højeste karakter, oplyser regionen.
Sideløbende med gennemgang af tilbuddene har regionen sørget for at indhente tilladelser og dispensationer fra en lang række myndigheder, så arbejdet kan gå i gang allerede om tre uger, for det er ret væsentligt, at man kan gå i gang nu, mens grundvandspejlet står lavt. Det gør afgravningen lettere, og samtidig har det også den fordel, at lugtgenerne i de kolde måneder er mindre, forklarer Jørgen Fjeldsø Christensen, geolog og projektleder fra Region Syddanmarks afdeling for Miljø og Råstoffer.
Langt fra slut
Det forventes, at afgravningen vil fjerne cirka 30.000 kg klorerede opløsningsmidler, 51.000 kg kulbrinter samt en række andre stoffer som kviksølv og cyanid. Begge gruber har et overfladeareal på omkring 1.000 kvm.
Men dermed er det langt fra slut med giftige stoffer i Kærgaard Plantage. Tilbage står oprydning af grube 5 og 6, som der ifølge det oplyste ikke er midler til.
- Det vil tage mange, mange år at rydde op i Kærgård Plantage, så jeg er rigtig glad for, at vi nu gennemfører næste fase i arbejdet, siger Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for Region Syddanmarks udvalg for miljø, jordforurening og råstoffer.
Tilbage i 2008-2009 gennemførte regionen som nævnt den første del af oprensningen. Fra grube 1 og 2 blev der bortgravet kraftig forurenet jord ned i en dybde af cirka 2,5-3,5 meter under terræn.
Jorden blev kørt og sejlet til behandling i Holland og Tyskland. Det er samme model, der nu bliver anvendt i grube 3 og 4, men denne gang behandles jorden dels i Holland, dels på Nord (det tidligere Kommunekemi) i Nyborg.
Danmarks største
Forureningen i Kærgård Plantage kaldes med rette en af Danmarkshistoriens største. I alt skønnes det, at der blev deponeret 286.000 kbm spildevand i de seks gruber. Men når oprydningen i grube 3 og 4 er gennemført for et tocifret millionbeløb, er der ikke flere penge til yderligere tiltag.
Udsivning fra giftdepoterne har betydet, at badning har været forbudt ud for området siden 1964, og det badeforbud, som i dag omfatter en 1,4 km lang strækning, bliver sandsynligvis aldrig ophævet.