23948sdkhjf

Tysk vækst drager byggefirmaer

Sultne danske byggevirksomheder satser på det tyske marked, men først skal de æde sig gennem en administrativ jungle
Den manglende vækst i den danske byggebranche får stadig flere virksomheder til at overveje nye markeder. Lige nu rykker det tyske marked, og det tiltrækker sultne danske byggefirmaer.

I løbet af de første måneder af 2014 er antallet af henvendelser om Tyskland til Dansk Byggeri mere end fordoblet. Og der er stor efterspørgsel efter Dänen i Tyskland, men det er hårdt arbejde at åbne den tunge administrative dør til Tyskland.

Når et dansk firma kan få en opgave i Tyskland, opgiver det ofte, når det opdager mængden af papirarbejde, der skal klares. Omfanget af de tyske regler inden for byggebranchen er voldsomt.

Hvis man vil ind på markedet, kræver det ihærdigt forarbejde, stædighed og helst en lokal tysk advokat eller revisor, men så er der altså også gode euro på den anden side af indsatsen.

- Der er ingen tvivl om, at der er rigtig store muligheder i den tyske byggebranche i denne tid. Der er større vækst i Tyskland end i Danmark, og det giver mere gang i byggeri - både offentligt og privat, siger chefkonsulent i Dansk Byggeris internationale afdeling, Anita Kurowska Larsen.

Det budskab er gået ind hos mange danske byggefirmaer – især dem med særlige håndværksspecialer eksempelvis fugning. Et stigende antal virksomheder er allerede taget sydpå.

I løbet af de tre måneder i år har Dansk Byggeri fået 17 seriøse henvendelser fra danske byggefirmaer. Det er mere dobbelt så meget som på samme tid sidste år. I hele 2013 var der 36 henvendelser om Tyskland.

Ikke kun én opgave

Og det er muligt at tjene gode penge i Tyskland, mener Anita Kurowska Larsen.

Men hun advarer mod at tro, at det er lette penge.

- Danske firmaer skal lære af tidligere erfaringer fra Tyskland i 90’erne. Efter murens fald tog adskillige danske håndværkere og mestre afsted for at få del i den byggevækst, der kom efter genforeningen. Men rigtig mange vendte skuffede hjem på grund af dårlige oplevelser i den tyske byggebranche. Flere blev ofre for dårlige aftaler og manglende betaling for udført arbejde. Men det må de danske virksomheder lære af nu. Hvis man vil det tyske marked, så skal man gøre det ordentligt og grundigt. Virksomhederne skal forberede sig, og de skal ikke bare komme efter én opgave, fortæller Anita Kurowska Larsen.

Men der er nok at forholde sig til syd for grænsen. På næsten alle områder er de tyske arbejdsmarkedsregler og -forhold anderledes end i Danmark. Både skatten, momsen, arbejdsmarked, sociale regler og byggelovgivning er anderledes, og så er der hele aftalesystemet og mentaliteten.

Otte tilmeldinger

Et dansk firma, der får en opgave i Tyskland, skal tilmelde sig hele otte offentlige myndigher og institutioner.

Anita Kurowska Larsen fra Dansk Byggeri kritiserer dog ikke det tyske system for at være specielt rigidt. I Danmark skal et tysk firma registreres syv steder.

- Der tyske system, arbejdsmarked og samfund er bare meget anderledes end det danske, og det er man nødt til at sætte sig ind, hvis man vil ind på det tyske byggeri, siger hun.

Dansk Byggeri rådgiver en række af sine medlemmer om tyske forhold for tiden, men alligevel anbefaler hun, at de danske firmaer hyrer en lokal tysk advokat eller revisor, der taler sproget og ikke mindst mestrer systemets sprog.

Ende med store bøder

Et af de revisionsfirmaer, der har rådgivet mange danske firmaer i Tyskland, er Dantax Steuerberatungsgesellschaft lige syd for grænsen ved Flensburg.

Firmaet har 55 ansatte, der alle taler dansk. I dag har det omkring 4.500 kunder fra Danmark, og flere er i byggebranchen, hvor de opererer inden for boligbyggeri og vindmøller, som fylder en del i Tyskland.

Dantax-rådgiver, Dr. Lars Eriksen, forklarer, at det er afgørende for de danske virksomheder at være inde i reglerne, ellers kan det ende helt galt med store bøder.

- Selv om man er et erfarent firma i Danmark, kan man ikke bare overføre det til den tyske byggebranche. Der er visse fælles EU-regler omkring arbejdskraft, men langt de fleste regler er nationale og komplicerede, siger han.

Omvendt momsbetaling er en EU-regel, så her gælder i princippet det samme, hvis man er dansk virksomhed i Tyskland, som hvis man er en tysk virksomhed i Danmark. Den virksomhed, der hyrer et udenlandsk firma, skal betale momsen på firmaets vegne, men alligevel er der også med moms særlige tyske regler.

Søg om skatteundtagelse

På skatteområdet skal det danske firmas ansatte de første 183 dage ikke betale skat i Tyskland, men i deres hjemland, hvis det danske firma udfører arbejde for en tysk ordregiver. For at firmaet undgår den særlige tyske byggeskat, skal der først søges om skatteundtagelsen - den såkaldte “Freistellung vom Steuerabzug bei Bau- leistungen." Det gælder både for hoved- og underentreprenører.

Der er en række faldgruber, som hvis danskere har en tysk ansat.

- Mange danske virksomheder har måske en tysker i firmaet. Umiddelbart er det jo en stor gevinst. Tyskeren kan lette vejen ind i markedet alene ved at tale sproget. Men man skal være opmærksom her. For hvis vedkommende med bopæl i Tyskland arbejder i Tyskland, så skal han eller hun i den tid betale skat i Tyskland, og det skal den danske arbejdsgiver sikre sig, forklarer Dr. Lars Eriksen.

Og hvis vedkommende arbejder mere end 25 procent af tiden i sit bopælsland Tyskland, så skal der betales tysk socialforsikring.

Bismarck-system

På det sociale område i Tyskland gælder det såkaldte Bismarck-system. Det er arbejdsgiverne, der tager sig af betalingen af de sociale bidrag til staten på vegne af de tyske ansatte.

I praksis skal arbejdsgiveren betale 25 procent oven i lønnen i sociale bidrag til staten. Samtidigt betaler den ansatte sin andel på omkring 22 procent. Det er på den måde, at Tyskland finansierer en stor del af landets servicering af borgerne i stedet for via skat.

Ud over de tyske skat-, moms- og sociale bidragsregler er der også komplekse problemstillinger i forbindelse med godkendelsesprocedurer og ved byggetvister. Ligesom det tyske svar på bygningsreglementet er helt anderledes end det danske.

Det tyske VOB, der svarer den danske AB92, er et værk på flere hundrede sider med komplicerede regler om delbetaling, overdragelse og meget andet.

Lars Eriksen mener derfor, at det er en god investering at hyre tyske rådgivere.

Tænk langsigtet

Og Dansk Byggeri er enige.

- Vi hjælper meget gerne vores medlemmer med at få startet rigtigt op i Tyskland. Vi informerer om de regler, de skal forholde sig til, og vi sparrer med dem. Men der er også ting, som kun en tysk advokat eller revisor må rådgive om, og her er der heldigvis erfarne dansktalende rådgivere, vi kan pege på i Tyskland. Det er selvfølgelig en ekstra udgift. Men at igangsætte eksport er ikke gratis, og virksomhederne bør tænke langsigtet, siger Anita Kurowska Larsen fra Dansk Byggeri.

Store bøder i Tyskland

I Tyskland er der langt hårdere konsekvenser, hvis en arbejdsgiver eller et firma ikke overholder arbejdsmarkedsreglerne.

De tyske myndigheder kan give bøder helt op til 500.000 euro eller næsten fire mio. kroner.

Det kan blandt andet være en arbejdsgiver, der ikke betaler feriepenge til sine ansatte.

Man hæfter også for sin underentreprenører i Tyskland, da der er kædeansvar for mindsteløn, feriepenge og social sikring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.771