23948sdkhjf

Nye skatteregler skaber strid

Fagbevægelsen mener, at Skatteministeriet åbner for social dumping, mens Dansk Byggeri kalder det et skridt den rigtige vej
Der er mellem arbejdsgivere og arbejdstagere rygende uenighed om et forslag til ny fortolkning af reglerne om beskatning af arbejdsudleje af udenlandsk arbejdskraft, som Skatteministeriet i øjeblikket har i høring.

Arbejdstagerne kalder det en invitation til social dumping, mens arbejdsgiverne mener, at man tager et skridt den rigtige vej af hensyn til retssikkerheden.

Reglerne om beskatning af arbejdsudleje blev skærpet i 2012 som følge af skattereformen mellem regeringen og Venstre og konservative som led i en forstærket indsats for at bekæmpe social dumping ved at forhindre misbrug i form af fiktive entreprisekontrakter. Med ændringerne blev hvervgiveren pålagt at opkræve skat af den indlejede udenlandske arbejdskraft.

I 3F og BAT-kartellet mener man, at stramningen af reglerne i 2012 har haft den tilsigtede virkning.

- Inden for byggeriet har ændringerne ført til et massivt fald i antallet af sager med udenlandske arme-ben-virksomheder. Af de sager, der blev behandlet ved de såkaldte 48 timers møder i 2011, var der 24 procent om arme-ben-virksomheder. Det faldt til syv procent i efteråret 2012 og kom i 2013 ned på tre procent, oplyser 3F’s forbundssekretær Søren Heisel.

Staten mister indtægter

I et brev til skatteminister Morten Østergaard (R) giver han udtryk for, at de ændringer i det såkaldte styresignal, som Skatteministeriet lægger op til, atter vil åbne for øget anvendelse af arme-ben-virksomheder, vikarer og entrepriseaftaler.

- Ikke nok med at det vil være et stort tilbageslag i kampen mod social dumping; det vil også føre til mistede skatteindtægter for den danske stat, og stabile danske arbejdspladser fortrænges af midlertidig udenlandsk arbejdskraft. Værst af alt er imidlertid, at det undergraver muligheden for at organisere og overenskomstdække de pågældende virksomheder og dermed virker direkte undergravende for den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Søren Heisel.

Restriktiv fortolkning

I Dansk Byggeri hilser man udsigten til et nyt styresignal velkommen, om end man mener, der fortsat er behov for præciseringer. Dansk Byggeri skriver i sit høringssvar, at det trækker i en erhvervsvenlig retning og i betydelig grad modvirker en usikker retstilstand.

- Vi mener, at lovgivningen er blevet fortolket mere restriktivt, end der var lagt op til, hvilket har betydet en usikker retstilstand, hvor det har været overladt til Skatterådets dagsform om det er arbejdsudleje eller et reelt entrepriseforhold og dermed om man var beskatningspligtig eller ej. Det er svært at basere sin virksomhed på sådanne vilkår, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Han deler ikke fagbevægelsens bekymring for, at det vil åbne for social dumping og øget brug af arme-ben-virksomheder.

- Som vi læser præciseringerne af reglerne for arbejdsudleje vil arme-ben-virksomheder og fiktive entrepriseforhold fortsat være omfattet af arbejdsudlejebeskatningen, siger han.

Bo Sandberg gør opmærksom på, at den hidtidige fortolkning af reglerne har givet problemer i forhold til Tyskland, idet det har betydet dobbeltbeskatning af en række tyske lønmodtagere.

Arbejdsudleje eller..

Skat noterer i forslaget til nyt styresignal, at det ved arbejdsudleje forudsættes, at den danske virksomhed reelt udøver arbejdsgiverbeføjelser og har instruktionsbeføjelsen. Ved et entrepriseforhold skal den udenlandske entreprenør bære egen økonomisk risiko.

Der er udarbejdet en række tænkte eksempler på forhold, der enten skal betragtes som arbejdsudleje, eller hvor det er at betragte som et egentligt entrepriseforhold. For eksempel vil der være tale om arbejdsudleje, hvis en dansk entreprenør bruger en udenlandsk entreprenør til at udføre samme slags arbejde, som den danske hvervgiver selv udfører.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109