23948sdkhjf

En bydel i perfekt balance med vandet

Klimasikring i samarbejde med en række lokale virksomheder kan blive fremtidens model, når følgerne af monsterregn skal tæmmes
Klimasikring af vores byer kan ikke stå alene.

Når vi søger at beskytte os mod monsterregnskyl og stormflod, hændelser, der nok kommer med kortere og kortere intervaller - men dog ikke hver år - kommer man ikke udenom at tænke menneskevenligt, grønt og rekreativt.

Det har man gjort i klimakommunen København, hvor ydre Østerbro er indtænkt som klimakvarter, og det har man gjort i Silkeborg, hvor en ny, grøn og klimasikret bydel med 250 ejer- og lejeboliger er ved at blive til - i tæt samarbejde med 10 virksomheder.

Virksomheder med

Silkeborg Kommune har som optakt til byggemodningen inviteret virksomhederne til at bidrage med forslag til, hvordan man håndterer regnvand i bydelen i det naturskønne område ved Gødvad Enge.

Dermed bliver det Danmarks første OPI-projekt for byggemodning:

- Miljøet er højt på dagsordenen i Silkeborg Kommune, og vi har også et stærkt ønske om at gennemføre udviklingsprojekter i partnerskaber. Derfor har vi valgt at gennemføre byggemodningen som et OPI-projekt. Tanken er, at vi alle bliver klogere ved at gå i dialog tidligt i processen, og med Gødvad Enge har vi en enestående mulighed for sammen at skabe en spændende, bæredygtig, ny bydel, siger borgmester Steen Vindum (V).

Genbrug af vand

Det 30 hektar store boligområde skal være "en bydel i vandbalance", som det hedder i projektforslaget, med genbrug af regnvand, åbne kanaler og anden rekreativ brug af vand.

Alt regnvand skal håndteres uden at sende noget videre til Nebel Bæk eller i kloakken.

Bydelen vil også på andre felter blive bæredygtig, og tanken er at afprøve og udvikle nye miljøløsninger i Gødvad Enge.

Med i partnerskabet er Silkeborg Forsyning og Challenge:Water med hjemsted i Ferskvandscentret, og Arbejdernes Byggeforening har et bæredygtigt byggeri på tegnebrættet.

De 10 virksomheder fremlagde fredag deres bud på bæredygtige og innovative løsninger i "en bydel i vandbalance". De er blevet til i grupper på tværs af fag og brancher.

Landskabsarkitekt Julie Bjergbakke, Landskabstegnestuen LØN, har sammen med fire andre virksomheder udviklet et bud på, hvordan man får alt regnvand til at sive ned, før man henter det op til genbrug:

- Det er et område, jeg brænder for, og i innovationssamarbejdet er der både mulighed for at styrke sine egne kompetencer og at udvikle noget sammen med andre, siger Julie Bjergbakke.

Styregruppen arbejder nu videre med virksomhedernes forslag. Første spadestik bliver efter planen taget til efteråret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094