23948sdkhjf

Mobilen kan give bedre veje

Studerende fra Aalborg Universitet har udarbejdet et system, der kan få bilisters mobiltelefoner til at indberette dårlige veje
Fem matematikstuderende på Aalborg Universitet er måske kommet et skridt videre i forhold til, hvordan kommuner kan få et bedre og hurtigere overblik over vejnettets tilstand.

Ved hjælp af teknologi, der findes i de fleste moderne smartphones, har de udarbejdet de matematiske formler, der skal til, for at rystelserne i bilen kan oversættes til beskeder om huller i vejen.

- Vi benyttede os af accelerometer og GPS. Det findes i stort set alle moderne mobiltelefoner. Og når telefonen lå i bilen eller sad i en mobiltelefonholder, kunne vi sammenholde bilens hastighed med bump og rystelser i vejen – samtidig med at GPS’en med cirka seks meters nøjagtighed kunne fortælle, hvor der var en ujævnhed, fortæller Peter Sibbern, der er talsmand for gruppen af studerende, som går på andet semester, i en pressemeddelelse.

Teknologi findes

Der findes allerede nu applikationer, hvor bilister kan give kommuner og andre myndigheder et praj om dårlige veje. Men det kræver, at man standser bilen, stiger ud og tager et billede af hullet, som man sender ind sammen med en kommentar. Med de fem studerendes system sker registreringen automatisk.

At systemet er så let at bruge og ikke kræver, at man skal gøre andet end at have sin mobiltelefon med i bilen, er en stor fordel, hvis indrapporteringen skal være nøjagtig.

Begrebet kaldes crowdsourcing, og det betyder, at mange brugere bidrager med data, der tilsammen giver et ganske nøjagtigt billede af vejenes tilstand.

- Vi kan ikke registrere små revner i vejen, men skæve vejdæksler og huller kan vi måle ret nøjagtigt. Om vinteren, når de fleste huller opstår, vil vi kunne registrere det time for time, når hullerne opstår og vokser. Jo flere, der bruger systemet, jo mere nøjagtige bliver tallene, siger Peter Sibbern,

Det er information, der potentielt vil kunne spare kommuner og Vejdirektoratet for både tid og penge, når vejreparationerne skal planlægges og prioriteres efter en hård vinter.

Supplement til system

Lektor Søren Løkke fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet har været en af vejlederne på projektet.

Han ser et stort potentiale i vejrapporteringssystemet som supplement til det system, der findes i dag, hvor huller i vejene bliver registreret med dyrt maskineri, der kan foretage meget fintfølende målinger.

- Den teknologi, de studerende har taget udgangspunkt i, findes i en hvilken som helst mobiltelefon i dag, så man kan lave rigtig mange målinger stort set uden omkostninger. Når der er lavet en app, der kan downloades, vil den sende data til vejmyndighederne, så man kan lave et kort over, hvor problemerne er, siger Søren Løkke.

Ud over at dataindsamlingen kan give kommunerne og Vejdirektoratet et bedre overblik over vejenes tilstand, ser Søren Løkke også andre fordele ved systemet.

- Med crowdsourcing er der tale om videndeling mellem borgerne og det offentlige. Det, at den forbindelse bliver etableret, kan have stor værdi. Borgerne er på den måde faktisk med til at få velfærdsstaten til at fungere. Det er måske store ord at bruge, men dét at alle kan bidrage, er med til at kitte samfundet sammen, understreger Søren Løkke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101