23948sdkhjf

Metroprojekt skærper sit sikkerhedsarbejde

Metrobyggeriet skal have mere fokus på erfaringsudveksling, så løsninger udbredes til alle byggepladser
I årets første syv måneder har metrobyggeriet fået flere påbud fra Arbejdstilsynet end i hele 2013. Det får nu Metroselskabet som bygherre til at iværksætte en kampagne over for entreprenører og ansatte på byggepladserne for at få nedbragt antallet af påbud markant.

Det oplyser Metroselskabets tekniske direktør Erik Skotting over for Licitationen.

- Da vi sidste efterår konstaterede, at der var et alt for stort antal arbejdsulykker på vores byggepladser, udarbejdede vi en handlingsplan og iværksatte en kampagne og havde over 1.000 ansatte på et kort kursus. Vi har siden kunnet se en god udvikling med en løbende falende trend i antallet af ulykker, og vi har i 2014 fået bragt ulykkesfrekvensen ned under landsgennemsnittet for bygge og anlæg. Nu kan vi konstatere, at vi får mange påbud fra Arbejdstilsynet. Derfor sætter vi en ny kampagne i gang, hvor vi især kigger på de forhold, som giver anledning til de mange påbud, siger Erik Skotting.

Løsninger spredes ikke

Alene i 2014 har metroprojektets aktører, det vil sige bygherre, hovedentreprenør og underentreprenører, modtaget 209 reaktioner - langt de fleste såkaldte strakspåbud, hvor forholdet skal bringes i orden med det samme. I hele 2013 blev der afgivet 217 reaktioner.

Arbejdstilsynet noterer i forbindelse med et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at man vurderer, at løsninger på arbejdsmiljøproblemer ikke bliver spredt til forskellige byggepladser og entreprenører. Det betyder, at Arbejdstilsynet kan konstatere de samme sikkerhedsproblemer på byggepladser, som allerede er løst på andre byggepladser.

- Det er da forbandet at få det samme påbud på to nabopladser efter at have løst problemet på den ene plads. Det er et tegn på, at vi skal styrke erfaringsudvekslingen. Omkring en fjerdedel af Arbejdstilsynets reaktioner handler om forhold om adgangsveje, og derfor vil vort hovedfokus i første omgang være adgangsveje og erfaringsudveksling, siger Erik Skotting.

Metroselskabet ønsker samtidig også et bedre overblik over de påbud, som projektets entreprenører modtager. Det håber man kan ske ved, at bygherren løbende bliver orienteret af Arbejdstilsynet om alle reaktioner til projektets aktører.

Ikke tilfredse

Erik Skotting vil ikke sætte et specifikt mål for, hvor mange påbud fra Arbejdstilsynet, der er acceptable for bygherren.

- Vi er enige med Arbejdstilsynet i, at vi skal have et godt arbejdsmiljø og at vi i dag får alt for mange påbud. Det skal vi bringe markant ned. Vi mener ikke, at de mange påbud i 2014 er udtryk for, at arbejdsmiljøet er blevet dårligere. Vi mener, med udviklingen i antallet af arbejdsulykker, at det er blevet bedre, men vi kan ikke være tilfredse, når vi får så mange reaktioner. Netop derfor sætter vi en kampagne i gang, siger han.

Erik Skotting oplyser, at Metroselskabet er ved at udarbejde en handlingsplan, der skal være basis for kampagnen. Den søsættes “meget snart" i samarbejde med hovedentreprenøren CMT.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094