Jyderne er de bedste
Man skal faktisk til Sjælland og øerne for at finde bundskraberne, og det er kommuner som Helsingør og Vordingborg, der åbenbart ikke rigtigt kan finde ud af det.
Der er naturligvis mange faktorer at måle på, når man skal teste kvaliteten af den service, kommunerne yder overfor erhvervslivet. Det kan være den personlige kontakt, det kan være afgiftsniveauet, og det kan være evnen til at behandle sager hurtigt.
Vi kan slå fast, at det kan betale sig for kommunerne at gøre noget ved det. For virksomhederne har ganske enkelt ikke ressourcer eller tid til dårlig og langvarig sagsbehandling og høje afgifter, lige så snart kommunen skal løfte en finger. Der er en række eksempler på, at virksomheder har valgt at placere sig andre steder, fordi det ganske enkelt var nemmere.
Ganske vist er kommunen også en myndighed, men det er de kun så længe der bor nogen i kommunen. Og for at det er attraktivt at bo der, skal der være et attraktivt og dynamisk erhvervsliv, der kan tiltrække nogle skattekroner.
Og her er der stadig for mange kommuner, der trækker i håndbremsen, hver gang der skal gives en tilladelse.
Der er brug for, at der er nogle kommunale repræsentanter, som forstår det sprog og de behov en virksomhed har. De kommuner, der har fået succes med det, har blandt andet lavet én indgang til kommunen, hvor virksomheden hele vejen igennem har kontakt til den samme person, som så tager sig af det administrative indadtil i kommunen. Det er nemmere for kommunen og det er nemmere for virksomheden.
For kommunerne handler det også i høj grad om at vide noget om, hvad der rører sig i erhvervslivet - både i det lokale erhvervsliv og i erhvervslivet generelt. På den måde kan man bedre hjælpe hinanden mod dynamik, udvikling og vækst.