23948sdkhjf

Splinten i øjet

Politikernes/embedsmændenes kreativitet og opfindsomhed er stor, når det gælder om at finde "splinten i øjet" i forhold til eksempelvis boligjobordningen.

Socialdemokraterne vil fjerne boligjobordningen, fordi den blandt andet fjerner forbrug fra andre områder af samfundet og dermed i princippet koster job i eksempelvis detailhandelen.

Den indvending kan der grundlæggende ikke siges noget til, men det er vel sjældent, at borgerne i en krisetid låner penge til almindeligt forbrug. Derfor er det begrænset, hvor meget boligjobordningen koster på andre områder.

Samtidig udelader politikerne bevidst dynamiske effekter. I stedet messer de igen og igen om "finansiering krone for krone". Og det gælder såmænd partier i begge sider af det politiske spektrum, selv om den borgerlige fløj burde forsvare positive gevinster ved at give borgerne større incitament til at arbejde – eller til at sætte arbejde i gang gennem en boligjobordning. Den vigtigste dynamiske effekt er dog, at boligjobordningen, hvis den skrues bedre sammen – med langt højere fradrag – er et direkte attentat på det sorte arbejde. Samtidig vil det være muligt at øge kontrollen med, hvilke firmaer – danske og udenlandske, der opererer på dansk jord og dermed bedre sikre betaling af moms og indkomstskat. Det er på tide, at politikerne i stedet for hele tiden at lede efter problemer ved eksempelvis boligjobordning – og såmænd også nettomålerordningen for solceller – vælger at se muligheder i stedet for barrierer. Muligheder for at lægge en bombe under det sorte arbejde. Muligheder for at øge danskernes brug af vedvarende energi.

Når politikerne vil forringe nettomålerordningen, skyldes det nemlig kun én ting, at de får færre afgifter i kassen. Og står valget mellem et bedre klima og penge i statskassen, så er det ALTID statskassen, der vinder. Hvis danskerne fik mulighed for i samme grad som svenskerne at gøre brug af boligjobordningen, - eventuelt med et element af energirenovering, ville det med stor sandsynligvis betyde et positivt provenu for statskassen. Det er kun politisk-økonomisk vanetænkning og rygmarvsreaktikon, der ligger i vejen. Giv dog boligjopbordningen en chance for at vise, at den virker som et positivt bidrag til samfundsøkonomien. Et år vil være nok, så kan politikerne til den tid gøre boet op.

Licitationen er ikke i tvivl om, at tallene på bundlinien bliver sorte, og sort er vel at mærke i den forbindelse den rigtige farve, i modsætning til ved arbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094