23948sdkhjf

Større problemer end offentligt underskud

12 kvartaler i træk med underskud på de offentlige finanser, men der er ifølge Dansk Erhverv "ingen grund til panik"
Selv om den offentlige saldo for 12. kvartal i træk er negativ, og selvom underskuddet i 2. kvartal 2012 med et minus på 22 mia. kroner er rekordhøjt, så er den underliggende tendens, at de offentlige finanser overrasker positivt i disse år.

Det forklarer cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Erhverv.

Han peger på, at det store underskud i andet kvartal skyldes de ekstraordinære efterlønsudbetalinger, ligesom provenuet fra de konjunkturafhængige indkomstskatter, selskabsskat og pensionsafkastskat er steget i 2012.

- Det underliggende billede af de offentlige indtægter og udgifter i andet kvartal bekræfter, at det i øjeblikket ikke er de offentlige finanser, der er det største problem i dansk økonomi – det er lavvæksten, noterer Bo Sandberg.

Genopretningsmotor

Han mener, at Danmark stadig har "nogle frihedsgrader" i den økonomiske politik, som helt aktuelt kan bruges til at fjerne forvridende danske særskatter som fedtafgift og den kommende sukkerafgift.

- Det vil øge både virksomhedernes konkurrenceevne og forbrugernes købekraft. Der er ikke noget mærkeligt i at køre med et vist offentligt underskud i økonomiske kriseår. Det er tværtimod en aktiv del af krisebekæmpelsespolitikken, idet der dermed kanaliseres efterspørgsel ud i økonomien. Det er imidlertid helt afgørende, at man omvendt formår at konsolidere og reformere økonomien tilstrækkeligt i de gode år, så man set over et samlet konjunkturforløb ikke skubber unødige ekstraregninger foran sig til de kommende generationer, understreger Bo Sandberg.

Han opfordrer til hurtigst muligt at skabe en stemning og nogle rammevilkår, der sikrer, at den private sektor for alvor kan tage over som motor i genopretningen af dansk økonomi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141