Byggefirmaer følger ansatte med GPS
Danske virksomheder må gerne overvåge sine medarbejdere ved at installere GPS-sendere i deres firmabiler, og det er der især et stigende antal håndværksvirksomheder, der benytter sig af, skriver Magasinet Arbejdsmiljø
- Det er noget, der har vundet indpas de seneste tre-fem år, at virksomheder bruger GPS i deres kassevogne. I byggeriet skyldes det, at produktionen finder sted på mange spredte byggepladser. Så GPSen kan vise, om medarbejderen er det sted, som man har aftalt, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og fortsætter:
- Mange virksomheder bruger det også som dokumentation over for deres kunder.
Ud over at holde styr på logistikken og sørge for dokumentation over for kunderne, fremhæver Michael H. Nielsen over for Magasinet Arbejdsmiljø, at arbejdsgiverne i byggeriet også benytter GPS til ressourceoptimering. Er der for eksempel brug for en ekstra medarbejder på en specifik opgave, så kan GPS-senderen nemlig give indsigt i, hvor den nærmeste ledige medarbejder befinder sig.
Varsling skal finde sted
Men før man som arbejdsgiver går ud og installerer GPS-sendere, er det vigtigt, at man orienterer medarbejderne om det, påpeger Michael H. Nielsen.
Hos Dansk El-Forbund fremhæver man desuden, at arbejdsgiveren skal varsle, at overvågningen iværksættes, og at det er vigtigt, at medarbejderne bliver oplyst om årsagen til, hvorfor GPSen bliver installeret.
- Medarbejderne tager det i første omgang som et udtryk for mistillid. De bliver usikre omkring, hvad de bliver overvåget på grund af, og dermed påvirkes det psykiske arbejdsmiljø, fortæller Lene Christiansen, forbundssekretær i Dansk El-Forbund.
Hos Blik og Rørarbejderforbundet kan man godt forstå, at arbejdsgiverne gerne vil sikre deres firmabiler, som ofte er fyldt med dyrt værktøj.
- Men nogle medarbejdere oplever det som meget stressende. Det er meget værre end da mester i gamle dage havde et vindue på værkstedet, så han kunne følge med i arbejdet. Med en GPS kan man se tilbage i historikken, siger Henrik Juul Rasmussen, faglig sekretær i Blik og Rørarbejderforbundet.
Han peger især på, at GPS-pejlingerne nogle gange hives frem af arbejdsgiveren, hvis der opstår uoverensstemmelser med en medarbejder.
- Vi oplever, at mester siger, at de vil have det på grund af skat, fakturering og tyverisikkerhed. Men så snart der kommer en faglig sag, så kommer hele udskriftet fra GPSen. Det viser måske, at firmabilen har været parkeret på medarbejderens adresse før arbejdstids afslutning, og mester konkluderer så, at medarbejderen uretmæssigt har forladt arbejdet før tid og glemmer måske, at han mundtligt har givet medarbejderen fri, siger han.