Ulefos går med på miljøfronten
Norske Ulefos, der har et dansk salgsselskab, går forrest med sin Carbon Footprint"-strategi
Men for fagfolk med styr på kloakker er det noget ganske andet, der er tale om. Det norske firma, Ulefos, er nemlig kendt - og mest kendt for sine støbejernsdæksler i høj kvalitet. Ikke nok med det, men firmaet kan producere dæksler med mange flotte motiver, som passer til den by, vej eller torv, de skal ligge på.
Men støbejern er kendt for at være et materiale, der kræver meget energi at fremstille, fordi der skal smeltes jern i rå mængder, og transportomkostningen er høj på produktet, fordi det er så tungt.
Dækslerne fra Ulefos har dog lidt en anden profil, for den energi, der bruges til at frembringe de høje temperaturer, kommer fra et vandkraftværk, der ligger lige op ad fabrikken i Ulefos.
- Det har en væsentlig og meget væsentlig forskel, nemlig at der ikke udledes CO2 i forbindelse med produktionen. Vandkraft udleder ingenting, og selve varmeproduktionen er så beskyttet af filtre og luften renses så godt, at der ikke er væsentlige udslip. Det betyder, at vore dæksler sætter et meget meget lille CO2-aftryk, forklarer den danske chef for salgselskabet i Hvidovre, Per Rasmussen, der kom ind i virksomheden i 1994. Den danske virksomhed, Ulefos NV, blev stiftet i 1922 og i 2004 solgt til Cappelen Holding som i dag driver selskabet.
45 procent af markedet
Han hævder, at firmaet sidder på cirka 45 procent af kloakdæksel-markedet i Danmark, og har gjort det i en årrække. Ind på markedet er dog kommet en række konkurrenter, herunder nogle, der importerer dæksler fra Kina. Noget Per Rasmussen ikke har meget tilovers for.
- Det er klart, at det giver os konkurrence, men kvalitet, service og viden på området er noget, vi står stærkt i markedet med, og ikke mindst det faktum, at vi er et miljøvenligt foretagende, der betyder, at kommuner og andre bygherrer ikke har noget problem med at dokumentere den grønne miljøprofil. Det kan vi nemlig hele vejen igennem og helt ned i detaljen, siger han.
Salgsansvarlig Martin Plâge giver et eksempel på produktionen af karm og et dæksel i Ø600 mm:
- Af vores dokumentation fremgår det, at der udledes 4.704 kilo CO2 i forbindelse med produktionen. Dertil kommer 4.859 kilo til transporten til Danmark. Til sammenligning afgiver en tilsvarende kinesisk produktion hele 28.327 kilo CO2, og det er da en væsentlig forskel, siger han.
Et dæksel skal faktisk kunne holde til meget. Derfor produceres det til det formål, det har. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om et dæksel ligger i en villavej eller i en lufthavn. Sidstnævnte har et krav til en bæreevne på 90 ton, mens en almindelig vej har krav fra 1,5 ton.
Firmaet leverer en lang række tilbehørsdele, riste og meget andet til vejbrug.
Desuden har man også vej- og parkudstyr i form af bænke, affaldsbeholdere, og andet til grønne områder i kombinationer med træ og kunststoffer.
Firmaet i Hvidovre har desuden sat fokus på en ny produktrække i form af fittings, ventiler og koblinger med videre på vandforsyningsområdet.
Produkter, man venter sig meget af, udfra den samme filosofi, at det skal være kvalitet, det drejer sig om.