23948sdkhjf

Behov for bedre affaldshåndtering

Efter gode takter med håndtering af byggeaffald i 1980’erne og 90’erne skal bygherrer og håndværkere stramme sig an
Over halvdelen af de boligejere, der har fået udført byggearbejde af en håndværker, tror, at det er håndværkerens ansvar at anmelde byggeaffald i forbindelse med bortskaffelsen af affaldet. Det viser en ny undersøgelse.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i går, er der blandt flere parter i et byggeri, også hos bygherren, bekymring for, at byggeaffald kan indeholde farlige stoffer som for eksempel PCB.

Giftstoffer

Den udbredte misforståelse om ansvarsfordelingen i den videre håndtering af affaldet betyder, at stort set ingen danske boligejere i dag anmelder deres byggeaffald.

Det betyder, at byggeaffaldet genanvendes og risikerer at sprede farlige giftstoffer, der skader vores miljø og sundhed.

Derfor har Miljøstyrelsen i samarbejde med Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri og Dansk Affaldsforening nu igangsat en kampagne “Godt håndværk - få styr på affaldsreglerne", der retter sig mod både professionelle håndværkere og handymen, med budskabet om, at det er en del af et godt håndværk at anmelde byggeaffaldet.

Klart bygherreansvar

Simon Stig-Gylling er miljøkonsulent i Dansk Byggeri. Han er ikke i tvivl om, at danskerne - og især store og små danske bygherrer - skal stramme sig an.

- Vi skal forholde os til lovgivningen, og den siger, at spørgsmålet om byggeaffald er et klart bygherreansvar. Og uanset om man som bygherre ønsker, at håndværkeren skiller sig af med affaldet, er det bygherrens ansvar, at det sker forsvarligt, siger Simon Stig-Gylling til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det er hans håb, at også den professionelle bygherre vil være med til at hæve miljøkvaliteten i byggeaffald, som er den brede dagsorden for samarbejdspartnerne bag den nye kampagne.

- Vi har gennem halvandet år i Dansk Byggeri fortalt om de nye regler for håndtering af byggeaffald, men måske har alle ikke hørt det og der dukker også løbende nye sager op, så derfor hejser vi flaget igen, siger han.

Simon Stig-Gylling fortæller, at tilbagemeldingen fra branchen til Dansk Byggeri går på, at håndteringen af byggeaffald tilsyneladende er blevet mere lemfældig, og at antallet af anmeldt byggeaffald er for nedadgående.

For få anmeldelser

- Op gennem 80’erne og 90’erne så vi gode takter og oplevede en øget genanvendelse af byggeaffald. Og langt det meste byggeaffald ender da også stadig på kommunernes genbrugspladser eller hos private, der håndterer byggeaffald. Miljøstyrelsen anslår, at vi genanvender 87 procent af byggeaffald, mens andre siger, at tallet er lavere. Under alle omstændigheder anmelder alt for få bygherrer og entreprenører til kommunen den mængde byggeaffald, de forventer at producere, siger Simon Stig-Gylling.

Og det er her en af hovedbekymringerne ligger. For hvis miljøskadelige stoffer som PCB, der i stort omfang blev brugt i byggematerialer frem mod slutningen af 1970’erne, ikke opdages og sorteres fra, kan det spredes og ophobes i fødekæden, og blandt andet give hjerneskader via kroppens fedtvæv.

- Det kan forurene jord og grundvand, og derfor er det vigtigt at anmelde byggeaffald, før man går i gang med sit byggeprojekt. Vi søger at tale til bygherrernes faglige stolthed, og jeg er sikker på, at man gerne vil udføre sit projekt ordentligt, siger Christian Vind, kontorchef i Miljøstyrelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.291