Med lov skal land forenkles
Det hævder regeringen at have gjort, men det er ikke rigtigt gennemført. Til gengæld er den byrde, erhvervslivet har fået, vokset, fordi der er flere offentlige udgifter at trækkes med.
Men Venstre kommer nu med et konstruktivt forslag, som rent faktisk kan gøre en forskel. Det handler om kun at implementere nye regler to gange årligt, og i det hele taget at reducere mængden af administrative byrder.
Det er konstruktivt, når man vil begrænse den byrde, der lægges på erhvervslivet, og lægge den ind i en systematik, så erhvervslivet har en chance for at forholde sig til det. Det er allerede gjort med succes i andre lande, og det er egentligt ufatteligt, at man ikke har set det før. Men bedre sent end aldrig.
Det er overordentligt vigtigt for virksomhederne, at de har fast grund under fødderne og kan koncentrere sig om det de er gode til, nemlig at producere og afsætte varer og ydelser. Det dur ikke, at man skal have indtil flere medarbejdere ansat for at overhovedet at kunne følge med i lovjunglen og for at sørge for, at virksomheden overholder den.
Helt at fjerne lovgivning kan man ikke, men at sætte det i system, så man et par gange om året kan sætte sig ind det nye, vil lette arbejdet ganske betydeligt ude på kontorerne. Det er sund fornuft.
Og det er tilmed en stor rund sum penge, der faktisk kan spares, hvis man kan reducere de administrative byrder. Det vil kunne ses på produktiviteten og dermed på konkurrenceevnen.
Nu skal man være påpasselig med at nedsætte råd for råds skyld, men netop i dette tilfælde ville det måske være en god idé, fordi man kan dermed kan få et fuldstændigt fokus på netop at reducere byrderne. Vi har en tilbøjelighed til at opbygge administration som på et tidspunkt bliver selvforstærkende, og så koster det for alvor penge. Det samme er gældende i den offentlige administration. Så vejen er lagt; Væk med byrderne.