Nyt varmeværk skal være synlig ingeniørkunst
Helsingør Kraftvarmeværk investerer en halv mia. kroner i nyt bio-kraftvarmeværk
Det fremgår af de udbud for rådgiverydelser, som Helsingør Kraftvarmeværk netop har offentliggjort.
- Det eksisterende kraftvarmeværk har en markant profil, der bygger på det funktionelle, og vi forventer inspiration fra den eksisterende bygning i det arkitektoniske design af det ny kraftvarmeværk, siger arkitekt Claus Bo Frederiksen fra Helsingør Kraftvarmeværk.
Både varme og el
Baggrunden for den massive investering i et nyt biomassebaseret kraftvarmeværk er at fremtidssikre forsyningssikkerheden og for at supplere det eksisterende mere end 25 år gamle gasfyrede anlæg. Det ny anlæg skal - akkurat som det eksisterende - producere både varme til Helsingørs fjernvarmenet og elektricitet.
Tværfagligt samarbejde
Helsingør Kraftvarmeværk, der er en del af Forsyning Helsingør, har udbudt rådgivningsydelserne i tre udbud - et vedrørende arkitektydelser, et vedrørende tekniske ydelser i forbindelse med bygge og anlæg samt et med de tekniske rådgiverydelserne i forbindelse med el-teknik. Der forventes at blive prækvalificeret fra tre til fem ansøgere for hvert udbud.
Arkitekt Claus Bo Frederiksen oplyser, at de tre vindere efterfølgende skal indgå i et tværfagligt samarbejde med bygherrens designteam, som består af en kunstner, en designarkitekt og en lysdesigner.
- Bygningsfolkene er jo afhængige af de løsninger, der vælges vedrørende maskiner og ovn, og derfor er et tæt samarbejdet mellem rådgiverne en forudsætning, siger Claus Bo Frederiksen.
Han oplyser, at det er ambitionen at indrette det ny kraftvarmeværk, så det bliver muligt sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt at modtage besøg, blandt andet fra skoleelever.
Den samlede anlægssum er på 520 mio. kroner, hvoraf cirka 110 mio. kroner er til byggeriet, mens den resterende del er til maskiner og teknik.
Der er frist for at søge prækvalifikation 6. oktober.