Ny uddannelsesmodel skal ud i lyset
Et udvalg skal se på, hvordan de danske design- og arkitektuddannelser kan sikre de studerende et job. Det sker allerede i stort omfang, når de nyuddannede søger mod udlandet. Og udlandserfaring er guld værd, siger udvalgsmedlem Kim Herforth Nielsen fra 3XN
Sådan sagde en britisk rådgiver til arkitekt Kim Herforth Nielsen, der som medlem af regeringens nye udvalg for fremtidssikring af de kunstneriske uddannelser, skal være med til at sikre, at arkitektuddannelsen i Danmark holder sig i verdenseliten.
- Vi har netop vundet et stort projekt i Australien og var inviteret til en anden konkurrence, hvor tre ud af fem inviterede tegnestuer var skandinaviske. Det synes jeg er ret flot, og det viser, at de danske arkitektuddannelser har fat i noget, der skal sikres og bevares, siger Kim Herfort til Licitationen på en knivskarp mobilforbindelse fra Sydney.
Men trods den brede anerkendelse, som dansk arkitektur og design soler sig i, går mange nyuddannede arkitekter og designere ledige.
Skal fastholde styrken
Derfor har uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) nedsat udvalget, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man fremtidssikrer de videregående kunstneriske uddannelser.
- Den danske styrkeposition skal fastholdes, og der skal fortsat uddannes fremragende arkitekter og designere, men de studerende skal ikke uddannes til ledighed, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.
Kim Herforth Nielsen fra 3XN, der i dag har 70 procent af sine aktiviteter i udlandet, og hvis medarbejderstab består af 30 procent udlændinge, er enig:
- Der har været snak om, at arkitekter ikke skal fokusere så meget på de priser, de får, men mere på det praktiske i faget. Men priserne kommer, fordi man bliver anerkendt for noget godt. Jeg vil i udvalget arbejde for at styrke alt det gode i uddannelsen og få kommunikation mellem fag og uddannelse gjort mere klar. Og så er det jo dejligt, hvis vi - også overfor politikerne - kan få synliggjort noget af det unikke, der er i den danske arkitektuddannelse, siger Kim Herforth.
I superligaen
Henholdsvis 46 procent og 52 procent af de arkitekter og designere, som blev uddannet i 2012, var ledige seks måneder efter, de havde afsluttet deres uddannelse. Arkitekterne og især designerne har også højere ledighed end andre grupper af dimittender i perioden op til fem år efter endt uddannelse.
- De nyuddannede designere og arkitekter er på niveau med nogle af de dygtigste i verden. Men vi kan ikke være bekendt at uddanne til ledighed. De studerende skal have en uddannelse, de kan bruge til noget, og som der er efterspørgsel efter, sagde Sofie Carsten Nielsen ved lanceringen af udvalget.
Medlemmerne af udvalget skal forholde sig til uddannelsernes indhold og tilrettelæggelse, sammenhængen mellem de kunstneriske uddannelser og beslægtede uddannelser, samt uddannelsernes mulighed for øget samarbejde.
- Tidligere havde flere professorer på skolerne også tegnestuer ved siden af. Men i en globaliseret verden med mere rejseaktivitet er der som regel ikke tid. Derfor kan man som et positivt indspark søge at styrke båndene mellem uddannelserne og tegnestuerne. For eksempel har arkitektvirksomhederne mange dygtige medarbejdere, som kan knyttes tættere til skolerne. Man kunne tale om et slags professorat til tegnestuer i stedet for til enkelt personer, så tegnestuerne kunne levere kvalificeret undervisning fra mange dygtige medarbejdere i stedet for fra én professor, siger Kim Herforth.
Han tilføjer:
- Jeg oplever, at skolerne i både København og Aarhus, som er ved at blive reformeret, er på vej i den rigtige retning. For mig at se udvikler skolerne sig i den rigtige retning, med fortsat fokus på design og formgivning, Mange tager til udlandet efter endt uddannelse og de fleste vender hjem igen med kvaliteter, som danske tegnestuer kan bruge.
Inspiration fra udlandet
Kim Herforth Nielsen, som også er formand for Kunstfondens Arkitekturudvalg, vil i sit kommende arbejde lade sig inspirere af italienske og belgiske modeller, hvor man efter endt uddannelse skal to år i praktik før man kan kalde sig arkitekt.
- For at få folk i gang kan vi i udvalget diskutere lignende overgangsperioder, siger han.
Adm. direktør på TV2 Merete Eldrup er formand for udvalget, der består af seks medlemmer med viden inden for uddannelsesområdet, arbejdsmarkedet for design og arkitektur, uddannelsespolitik og økonomi.
Udvalget fremlægger sit arbejde for uddannelses- og forskningsministeren i marts 2015.