23948sdkhjf

Første bygge-overenskomst er nu på plads

Dansk Byggeri og 3F enige om nye overenskomster, der giver nye redskaber i indsatsen imod social dumping i byggeriet
Så er de første overenskomster på byggeområdet inden for LO-DA på plads.

Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F nåede søndag ved middagstid efter 26 timers uafbrudte forhandlinger i sidste omgang så langt, at de turde fortælle offentligheden, at et forlig var i hus. De sidste ting blev dog først forhandlet på plads ganske kort før parternes fælles pressemøde søndag eftermiddag.

Der er tale om fem overenskomster mellem parterne. Alle aftaler er treårige som alle andre hidtil indgåede overenskomster i år. Aftalerne mellem Dansk Byggeri og 3F omfatter 70.000 lønmodtagere.

På det økonomiske område læner byggeforliget sig ganske tæt op ad industriforliget, der blev indgået for tre uger siden. Lønmodtagerne er ikke blevet imødekommet på ønsket om en såkaldt tredjepartsforpligtelse, der ville forpligte en hovedentreprenør, hvis hans underentreprenører ikke overholder overenskomsten. Derimod er parterne blevet enige om andre nye tiltag på social dumping, ligesom arbejdsgiverne er imødekommet på ønsket om mulighed for mere fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen på den enkelt virksomhed – et forhold, som dog i alle tilfælde kræver enighed overenskomstparterne imellem.

Begge parter giver udtryk for tilfredshed det indgåede forlig.

-Der er tale om et godt resultat. Alle har villet finde løsninger, og derfor er det dejligt, at vi er nået til enighed om en overenskomst, som på den ene side tager højde for den fortsat svære situation, som bygge- og anlægsbranchen er i og som giver mulighed for genopretning af konkurrenceevnen og på den anden giver et godt grundlag for reallønsstigninger, siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Lønmodtagernes topforhandler, formanden for Byggegruppen i 3F Kim Lind Larsen hæfter sig ved nyskabelserne til bekæmpelse af social dumping. Her får Byggegruppen mulighed for at gå efter en hovedentreprenør og hvervgiver i tilfælde, hvor der er mistanke om spekulation i omgåelse af overenskomsten hos underentreprenører.

-I 2012 gik vi efter nogle meget specifikke krav for at bekæmpe social dumping. Denne gang er vi gået en anden vej og mener, vi har nået et godt resultat. Den social dumping er den helt store udfordring, og det har været medlemmernes absolut højeste prioritet at få gjort endnu mere for at sikre fair konkurrence. Vi har skabt nogle nye redskaber holdt inden for vores hurtige 48 timers system. Hvor effektive disse redskaber bliver, kan kun tiden vise. Der er jo ingen retspraksis på området, siger Kim Lind Larsen.

Han erkender, at der er et stykke vej til kædeansvar og tredjepartsforpligtelse.

-Nej, det er ikke kædeansvar, og der kommer heller ikke kædeansvar i overenskomsterne, siger Lars Storr-Hansen, som kalder de nye redskaber endnu et skridt for mere fair og lige konkurrence på danske byggepladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.932